PR správa

Odišla so slnečnými lúčmi aj vaša nálada? Vieme, čo sa o jej návrat postará

PR
20.9.2021 06:05

V letným mesiacoch sa zdá byť čas ako nekonečný. Prebúdzame sa, keď slnko svieti plnou silou a vonku je príjemné teplo. Na všetko máme dostatok energie, s ktorou hravo zvládame každé jedno menšie či väčšie trápenie. S príchodom jesene však sily kamsi miznú a prinútiť sa vstať z teplej postele do studenej reality, predstavuje pre našu psychickú i fyzickú kondičku veľkú záťaž.

Odišla so slnečnými lúčmi aj vaša nálada? Vieme, čo sa o jej návrat postará
Pereslavtseva Katerina/Shutterstock.com

Taká zákerná býva jesenná melanchólia.

Odkiaľ pochádza a ako ju úspešne poraziť, si povieme v našom zaujímavom článku.

Vyskúšajte sladkú terapiu

Jesenné depresie a melanchólia sú podľa psychológov úplne normálne. Ako kvety blednú a stromy strácajú listy, tak aj človek stráca energiu v dôsledku zmeny ročných období a poklesu melatonínu - hormónu spánku. Práve kvôli nemu začne byť človek letargický a inhibovaný. Na jeseň sa tiež produkuje v tele menej serotoínu, hormónu šťastia. Preto pociťujeme aj smútok.

Na vyrovnanie hladiny hormónov však môžete vyskúšať niekoľko trikov. A jedným z nich môže byť aj sladká terapia. Dajte si občas čokoládu, banány alebo jogurt. Nemajte strach, veľkosť nového opasku to nijako výrazne neovplyvní. Dôležité je, že vám tieto produkty doplnia zásoby energie, ale tiež poskytnú pocit radosti a potešenia.

Pred spaním, rovnako ako po prebudení, by ste nemali čítať správy a tráviť čas na sociálnych sieťach. Je tiež dobré vypiť pohár vody izbovej teploty. Voda vám pomôže nielen v prebudení, ale aj rýchlejšom a hlbšom ponorení do hibernácie.

Doprajte svojmu telu viac pohybu

Každý človek vie, že s nástupom jesene sa riziko vzniku depresií vo výraznej miere zvyšuje. Naše telo sa prebúdza ťažšie, v práci sa unavíte dvakrát rýchlejšie a vaša nálada sa zhoršuje oveľa rýchlejšie a v pravidelnom intervale.

To, čo vám môže prinavrátiť vitalitu a energiu, sú nielen kvalitné tabletky na imunitu, ale aj fyzická aktivita. Systematické športy vám vďaka produkcii hormónov šťastia, ktoré sa pri pohybe uvoľňujú, vrátia  náladu a znížia hladinu stresu. Ak si ale nemôžete dovoliť ísť do fitness centra, skúste si do domácnosti zaobstarať profesionálne domáce rotopedy.

Pravidelné fitness aktivity podľa štatistík znižujú riziko emocionálneho zrútenia a depresie a prispôsobujú telo vytrvalosti. Tak to s vlastným rotopedom vyskúšajte.

Zmeňte prostredie

Veľmi dobrým riešením, ako zabudnúť na nepríjemné stavy depresie a stresové situácie, je aj to, ak zamestnáte svoju myseľ. Možností máte veľmi veľa. Jedna z tých lepších je, ak zmeníte prostredie. Navštíviť pekný hotel na Liptove a jeho okolitú prírodu by mohlo byť jedno skvelé riešenie. V tomto prípade získate aj bonus vo forme uzdravujúcej prírody. Čerstvý vzduch a časté vystavenie nízkym teplotám predsa veľmi dobre posilňujú imunitný systém a pomáhajú telu lepšie odolávať prechladnutiu a iným chorobám bežným v chladnom období.

Ak sa ale rozhodnete vydať na takúto dovolenku vlastným autom, prekontrolujte a v prípade potreby použite nové brzdové kotúče.

Venujte sa sebe

V lete, keď sme plní energie, nám chýba pohyb a komunikácia. Na jeseň naopak chceme tráviť viac času doma v spoločnosti televízora a deky. Nie je to však lenivosť, ale signál, že si musíte oddýchnuť a venovať sebe nejaký čas. Ktorý spôsob relaxu je najlepší?

Namiesto večerného behu si pozrite svoj obľúbený film alebo poseďte s priateľmi pod modernou pergolou? Doprajte si viac príjemných vecí a buďte v harmónii so sebou samým a s okolitou realitou. Prospeje to vám aj vášmu okoliu.

Obklopte sa farbami dúhy a čerstvým vzduchom

Mnoho ľudí si spája jeseň s fádnosťou. Obloha je pokrytá mrakmi, všetky teplé farby kamsi zmiznú a ľudia okolo nosia namiesto svetlých tričiek a šiat sivé a čierne kabáty. V takom prostredí zosmutnie aj ten najveselší človek. Samozrejme, má to svoje opodstatnenie, pretože svetlé oblečenie sa v daždi rýchlo zašpiní. Ale predsa len. Riešením môže byť čiastočná zmena šatníka.

Namiesto čierneho plášťa je celkom možné nosiť žiarivo žltú alebo oranžovú, a ak nie ste pripravení na explóziu farieb, oblečte sa aspoň do krémovej.

Nikdy však nezabudnite na hlavný doplnok, ktorým je milý úsmev. Nielen jeseň, ale celý život s ním bude omnoho krajší.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok