Ženy sú viac sporivé a peniaze si odkladajú na konkrétne ciele

TA3
18.9.2021 09:00

Investovanie nie je iba doménou mužov, ale čoraz častejšie sa v ňom presadzujú aj ženy. A to celkom úspešne. Najnovšie čísla ukazujú, že ženy majú v priemere nasporených o šesť percent viac ako muži. Na sporiacich účtoch majú v priemere 2000 eur. Až 95 percent žien si peniaze odkladá kvôli finančnej rezerve.

Ženy sú viac sporivé a peniaze si odkladajú na konkrétne ciele
TASR/AP

Práve finančnú rezervu považuje za dôležitú aj šéf 365.bank Andrej Zaťko: „Klienti by si mali robiť finančnú rezervu. Najoptimálnejšie je, aby mal človek odložené financie vo výške šiestich mesačných výdavkov. Ľudia si peniaze navyše nechávajú na bežných účtoch a každé takéto euro znamená pre klienta stratu. Pokiaľ je inflácia 2,2 percenta tak všetky tieto peniaze na bežnom účte znamenajú že klient na nich prerobí.” Zaťko v relácii TA3 Investujeme dodáva, že Slováci majú na účtoch v bankách 42 miliárd eur a keby len 10 percent mali zainvestovaných pri zhodnotení troch percent by to znamenalo, že budú mať navyše každý rok až 120 miliónov eur.

Zaťko dodáva, že ženy sú viac sporivé a zodpovedné v porovnaní s mužmi. „Nerady podstupujú také veľké riziko ako muži. Ženy si peniaze odkladajú na určité ciele ako napríklad na vzdelanie detí, pomoc deťom pri kúpe bytu. Až 52 percent investorov v podielových fondoch sú ženy. V akciových fondoch však ženy tvoria iba 45 percent. Ženy investujú, ale nejdú do takého rizika ako muži,” dodáva Zaťko.

Analytička WOOD & Company Eva Sádovská upozorňuje na to, že oveľa častejšie počúvame o mužoch investoroch ako o ženách. Ďalším dôvodom, prečo si ženy pri investovaní až tak neveria, je aj averzia voči riziku. „Ženy sa boja investovať a zostanú pri bežných produktoch. Ženy viac zvažujú a až potom sa rozhodnú. Pre ženy je dobrým a vhodným riešením investícia do realitných fondov, pretože majú rady niečo praktické a hmatateľné a to im vedia realitné fondy ponúknuť, pretože tie investujú do realít v regióne. Navyše výnosy v týchto fondoch dosahujú 8 až 10 percent,” hovorí Sádovská.

Zaťko dodáva, že realitné fondy sú menej rizikové ako investície do akcií a dosahujú vyšší výnos ako dlhopisové fondy. „Sú naozaj vhodnou investíciou pre ženy a ženy si ich aj vyberajú. Mladí ľudia a ženy investujú do nových moderných a ekologických fondov,” uzatvára Zaťko.

Viac o tom, aké sú ženy investorky, si môžete pozrieť v najnovšej časti relácie Investujeme na TA3.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok