Polícia by nemala mať právo prelomiť bankové tajomstvo, tvrdí SaS. Návrh chce vetovať

TA3 TASR
17.9.2021 11:56

Koaličná SaS nesúhlasí s iniciatívou ministerstva vnútra, aby mohli policajti prelomiť bankové a telekomunikačné tajomstvo aj pri identifikácii osoby podozrivej zo spáchania priestupku proti majetku. Návrh, ktorý je súčasťou novely zákona o Policajnom zbore, sú pripravení na koaličnej rade vetovať.

"Plánované rozšírenie sa prieči požiadavkám na ochranu súkromia jednotlivca a ochranu osobných údajov v zmysle GDPR. Navyše ministerstvo vnútra robí zbytočnú nadprácu pri boji s praním špinavým peňazí a dochádza tak k tzv. goldplatingu, proti ktorému sme sa zaviazali v programovom vyhlásení vlády bojovať,“ uviedol predseda Výboru Národnej rady SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS). Podobne postupovala SaS podľa neho aj pri návrhu vytvoriť centrálny register účtov, proti ktorému sa strana ohradila.

Ministerstvo vnútra v súčasnosti vyhodnocuje pripomienky k návrhu novely zákona z medzirezortného pripomienkového konania. "V súvislosti s novelou si pripomienky uplatnila Národná banka Slovenska, ako aj Slovenská banková asociácia," skonštatovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Petra Friese. Doplnila, že k uplatneným pripomienkam sa uskutoční rozporové konanie so subjektmi, ktoré ich uplatnili. Následne sa rozhodne o ďalšom postupe aj v súvislosti s návrhom, ktorý namieta SaS.

Podľa návrhu ministerstva vnútra by policajti mohli prelomiť bankové a telekomunikačné tajomstvo aj pri identifikácii osoby podozrivej zo spáchania priestupku proti majetku. Oprávnenie by mohli využívať napríklad pri podvodoch alebo pátraní po odcudzených mobiloch. V súčasnosti je to možné len pri objasňovaní trestných činov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok