Talianska vláda odhlasovala povinné covid pasy na pracoviskách. Hrozia aj pokuty

TA3 TASR
16.9.2021 21:43

Vláda talianskeho premiéra Maria Draghiho jednomyseľne odhlasovala povinné covid pasy na všetkých pracoviskách. Povinnosť mať covid pas pri vstupe na pracovisko začne platiť od 15. októbra a bude trvať do konca tohto roka, uviedli zdroje.

Taliansko ide do bielej zóny. Rúška vonku skončia až v júli
TASR/AP

Vyžadovať sa bude od pracovníkov a neplatených dobrovoľníkov v súkromnom aj verejnom sektore, dodali zdroje. Zamestnanci, ktorí budú chodiť do práce bez "zeleného pasu", budú po piatich dňoch dočasne vykázaní z pracoviska bez vyplatenia mzdy - tak znie návrh nového opatrenia. Ľudia, ktorí sa budú vyhýbať kontrolám covid pasov, riskujú pokuty vo výške 600 až 1500 eur.

Ľudia si budú môcť dať urobiť test na koronavírus v lekárňach za zníženú cenu. Vláda bude tiež žiadať, aby povinnosť "zelených pasov" platila aj pre parlament, prezidentský palác a ústavný súd, keďže nové pravidlá sa automaticky nevzťahujú na ústavné orgány. "Zelené certifikáty" alebo covid pasy ukazujú, že človek je zaočkovaný proti koronavírusu, prekonal ochorenie Covid-19 alebo má negatívny test nie starší než dva dni.

Takže nezaočkovaní ľudia môžu získať krátkodobý zelený pas, ale musia si ho obnovovať testami na koronavírus. Pas o zaočkovaní je v Taliansku už teraz nutný pri mnohých aktivitách, napríklad pri ceste do zahraničia alebo vysokorýchlostnými vlakmi či na domácich letoch, pri účasti na určitých podujatiach a pri sedení za stolom vo vnútri barov a reštaurácií. Musí ho mať každý dospelý, ktorý vstupuje do školy, a to aj rodič, ale musia ho mať i všetci pracovníci na vyšších stupňoch škôl a študenti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok