Za škodlivé hromadenie ušného mazu môže infekcia, ale aj slúchadlá

TA3/bd
16.9.2021 18:30

Ušný maz je úplne bežnou súčasťou vášho tela. Je to zmes odumretých kožných buniek z vášho zvukovodu a sekrétov z potných žliaz a mazových žliaz. Má mierne kyslé vlastnosti, takže je to vlastne ochrana pred baktériami a inými mikróbmi, ktoré sa môžu dostať do vášho zvukovodu.

Za škodlivé hromadenie ušného mazu môže infekcia, ale aj slúchadlá
Pixabay

Ušný maz je tiež hydrofóbny, čo znamená, že odpudzuje nežiaducu vodu vo vašom zvukovode, aby sa zabránilo problémom, ako je infekcia, svrbenie a tlmený sluch. Nahromadenie ušného mazu  môže spôsobiť bolesti ucha a nepríjemné pocity, problémy so sluchom, závraty a dokonca aj kašeľ.

Aj preto má vaše telo vlastný mechanizmus, ako sa ho zbaviť: Keď žujete alebo hovoríte, čeľusť sa pohybuje a pomáha zmierniť jeho usadzovanie. Ak si však všimnete, že máte zrazu oveľa viac ušného mazu ako obvykle, riešenie dôvodu môže zabrániť ďalšiemu hromadeniu. Aby sme vám pomohli, uvádzame niekoľko dôvodov, prečo môžete mať toľko ušného mazu:

vatove tycinky Pixabay

1. Ušná infekcia

Váš problém s ušným mazom nemusí byť vôbec maz. Môže to byť v skutočnosti infekcia ucha. Ako rozoznáte rozdiel? Ušný maz je takmer vždy bezbolestný, zatiaľ čo infekcia ucha bolí a spôsobuje páchnucu drenáž. Infekcie sa tiež zvyknú náhle objaviť kvôli baktériám alebo vírusu. Infekcie sa dajú ľahko diagnostikovať a liečiť antibiotikami alebo ušnými kvapkami.

sluchadla Pixabay

2. Podráždenie ušných lalokov

Ak radi používate slúchadlá, keď beháte alebo telefonujete, môžu prispievať k vášmu nadmernému ušnému mazu. Nosenie ušných slúchadiel spôsobuje rozpad kožných buniek v uchu, čo môže viesť k nahromadeniu ušného mazu. Na druhej strane, môžu tiež vtlačiť maz späť do vášho zvukovodu, čo môže viesť k zablokovaniu a problémom so sluchom.

usi Pixabay

K problému môže prispieť časté alebo dlhodobé nosenie slúchadiel do uší. Ak necháte slúchadlá v ušiach celé hodiny, zablokujú prirodzený odtok ušného mazu. Ešte horšie je, že tento ušný maz navyše dokáže zachytiť špinu a baktérie vo vašich slúchadlách v uchu, čo môže niekedy viesť k infekcii. Najlepším riešením je použiť slúchadlá na a nie do uší. Ak sa nemôžete s nimi rozlúčiť, odporúčame obmedziť ich používanie iba na hodinu alebo dve denne. Ak nosíte načúvacie prístroje, navštívte svojho lekára, aby vám skontroloval ich vhodnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok