New York sa pomaly spamätáva zo Sandy

TA3
4.11.2012 09:41

Väčšina newyorského Mahattnu, ktorý sa po vyčíňaní búrky Sandy ocitol v tme, má opäť elektrinu. Ostáva ale naďalej bez dodávok tepla a čiastočne aj pitnej vody. Situácia je o to nepríjemnejšia, že v New Yorku v týchto dňoch panuje veľmi chladné počasie.

Popové hviezdy vyzbierali 23 miliónov dolárov na pomoc obetiam búrky

Takmer 23 miliónov dolárov (18 miliónov eur) predstavuje výťažok z benefičného koncertu pre obete superbúrky Sandy, na ktorom v piatok večer vystúpili Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi, Sting, Billy Joel, Christina Aguilera, Mary J. Blige a ďalšie popové hviezdy. Informoval o tom americký časopis US Weekly.
Celý výťažok z akcie dostane Americký Červený kríž (ARC), ktorý peniaze využije na bezprostrednú pomoc postihnutým ľuďom i na rekonštrukčné projekty.

"Ide o pozoruhodný príklad toho, ako sa dokážu Američania zomknúť v čase katastrofy. Ich štedré dary pôjdu priamo tým, ktorí ich potrebujú. Vyzývame verejnosť, aby naďalej pokračovala v prispievaní," komentovala výťažok z koncertu marketingová manažérka ARC Peggy Dyerová.

Hodinový koncert bez reklám zorganizovala americká mediálna sieť NBC Universal. Diváci mohli prispievať prostredníctvom internetu, zavolaním na darcovskú linku alebo zasielaním SMS správ. Televízny prenos uvádzaný populárnym moderátorom NBC Mattom Lauerom a známymi americkými hercami a herečkami dopĺňali zábery škôd, ktoré Sandy spôsobila v New Yorku a v pobrežných oblastiach štátu New Jersey.
Superbúrka si vyžiadala v USA najmenej 110 životov. Škody kryté poistnými zmluvami sa odhadujú na 20 miliárd dolárov a celkové ekonomické straty na 50 miliárd dolárov. Ide o štvrtú najdrahšiu katastrofu v dejinách USA po hurikáne Katrina (2005), teroristických útokoch z 11. septembra 2001 a hurikáne Andrew (1992).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok