Mesiace bez internetu? Najbližšia solárna búrka by mohla spôsobiť apokalypsu

TA3/hm
17.9.2021 06:00

Slnko k Zemi neustále vanie prúd nabitých častíc známych ako slnečný vietor. Zem sa chráni magnetickým štítom a častice tak neprenikajú k povrchu a končia ako polárna žiara. Môže sa však stať, že prúd častíc zo Slnka bude taký silný, že planétu odstaví od internetu.

NASA sonda Slnko 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Magnetický štít našej planéty zabraňuje tomuto vetru, aby napáchal na Zemi alebo jej obyvateľoch nejaké škody. Namiesto toho vysiela tieto častice smerom k pólom a zanecháva po sebe krásnu polárnu žiaru.

Svet bez internetu

Približne každé storočie však vietor vyeskaluje do silnej solárnej búrky a tak, ako varuje nový výskum prezentovaný na konferencii SIGCOMM 2021, výsledky takého extrémneho vesmírneho počasia môžu byť pre náš moderný spôsob života katastrofou. 

V krátkosti, silná solárna búrka by mohla uvrhnúť svet do "internetovej apokalypsy", ktorá by veľkú časť spoločnosti odstavila od internetu na týždne alebo mesiace, uvádza asistentka profesora na Univerzite v Kalifornii v Irvine Sangeetha Abdu Jyothi v novom výskumnom avšak ešte nerecenzovanom dokumente.

Naposledy vzplanuli telegrafné drôty

"Prinútilo ma to zamyslieť sa nad tým preto, že aj pandémia nám ukázala, aký je svet nepripravený. Neexistoval žiaden protokol, ktorý by ju účinne riešil, a rovnaké je to aj s internetovou odolnosťou," povedala pre WIRED Abdu Jyothi. "Naša infraštruktúra nie je pripravená na rozsiahlu solárnu činnosť." Súčasťou problému je, že extrémne solárne búrky (tiež známe ako ejekcie koronálnej hmoty) sú relatívne zriedkavé. Vedci odhadujú pravdepodobnosť extrémneho vesmírneho počasia priamo ovplyvňujúceho Zem, na maximálne 12 percent za desaťročie. 

V nedávnej histórii boli zaznamenané iba dve také slnečné búrky. Jedna v roku 1859, druhá v roku 1921. Tá skoršia spôsobila na Zemi také silné geomagnetické rušenie, že vzplanuli telegrafné drôty, a polárne žiary - zvyčajne viditeľné iba v blízkosti pólov - boli zaznamenané neďaleko rovníkovej Kolumbie. 

Menšie búrky môžu však zasadiť úder. Jedna z marca 1989 uvrhla do tmy celú kanadskú provinu Quebec na deväť hodín. Ľudská civilizácia sa od vtedy stala oveľa viac závislou na svetovom internete, a možný vplyv masívnej geomagnetickej búrky na túto novú infraštruktúru zostáva značne nepreskúmaný, hovorí Abdu Jyothi. V jej novom dokumente sa pokúša "vypichnúť" tie najviac zraniteľné miesta infraštruktúry.

Dobrou správou je, že lokálne a regionálne pripojenia na internet majú pravdepobone nízke riziko poškodenia, pretože podľa článku káble optických vlákien nie sú ovplyvnené geomagneticky indukovanými prúdmi. Avšak, dlhé podmorské internetové káble spájajúce kontinety sú už iný príbeh. Tieto káble sú vybavené zosilňovačmi na posilnenie optického signálu a sú rozmiestnené v intervaloch približne 50 až 150 kilometrov. Tieto zosilňovače sú citlivé na geomagnetické prúdy a celé káble by mohli byť zbytočné, ak sa čo i len jeden zosilňovač vypne, uvádza dokument.

Jeden deň by stál bilióny dolárov

Ak v nejakej oblasti zlyhajú podmorské káble, potom by celé kontinenty mohli zostať od seba odrezané, napísala Abdu Jyothi. Navyše národy blišie k pólom - ako napríklad Spojené štáty a Spojené kráľovstvo - sú na slnečné počasie viac náchylené ako krajiny v ďalej od pólov.

V prípade katastrofickej geomagnetikej búrky, by to boli práve krajiny bližšie k pólom, ktoré by boli od internetu odrezané ako prvé. Je náročné predvídať, ako dlho by trvalo opraviť podvodnú infraštruktúru, ale Abdu Jyothi naznačuje, že sú možné rozsiahle výpadky internetu, ktoré by trvali týždne alebo mesiace. Medzitým by mohli milióny ľudí prísť o živobytie. "Ekonomický dopad prerušenia internetu na jeden deň v USA sa odhaduje približne sa vyše sedem biliónov dolárov," uvádza Abdu Jyothi v dokumente. "Čo ak by sieť zostala nefunkčná dni alebo dokonca mesiace?"

"Ak to nechceme zistiť, potom by operátori sietí mali brať hrozbu extrémneho solárneho počasia vážne. Globálna internetová infraštrukútra sa totiž nevyhnutne rozširuje." Ak najbližšie z našej hviezdy vystrelí veľká solárna búrka, ľudia na Zemi budú mať asi 13 hodín na jej príchod, dodala. Dúfajme, že budeme pripravení na tú najväčšiu, ak príde nečakane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok