Straší vás nová vypuklá žila na čele? Pokiaľ sa nelieči, môže spôsobiť srdcové problémy

TA3/bd
16.9.2021 09:00

Vypuklá žila alebo ateriovenózna fistula, ktorá sa vyvíja na čele, súvisí s prietokom krvi medzi tepnami a žilami. Niekedy tieto žily vznikajú v dôsledku cvičenia, úrazu alebo základných zdravotných komplikácií, ako sú problémy s obličkami.

Straší vás nová vypuklá žila na čele? Pokiaľ sa nelieči, môže spôsobiť srdcové problémy
FreePik

Vypuklé žily na čele môžu byť charakterizované opuchom, začervenaním alebo nadobudnutím purpurového odtieňa. Medzi možnosti liečby patrí aj chirurgický zákrok.

Cvičenie

Zvýšenie arteriálneho tlaku počas cvičenia spôsobuje, že žily pod kožou stúpajú bližšie k povrchu pokožky. Miesta tela, kde je pod kožou menej tuku, ako napríklad čelo, majú tendenciu ľahšie odhaliť vypuklé žily. Ak vydutá žila na čele zostane viditeľná aj po cvičení, navštívte svojho lekára.

cvicenie FreePik

Zranenie

Aj v dôsledku traumatického poranenia sa môže na čele objaviť vypuklá žila. Arteriovenózna fistula predstavuje atypické spojenie tepny a žily. Krv obchádza normálnu cestu z tepien cez kapiláry do žíl a namiesto toho prúdi priamo z tepny do žily. Akékoľvek zranenie, ktoré prenikne do pokožky, môže aktivovať arteriovenóznu fistulu. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak ste nedávno utrpeli zranenie tváre a všimli ste si vydutú žilu na čele.

operacia FreePik

Komplikácie a liečba

Pokiaľ sa vypuklá žila nelieči, môže spôsobiť srdcové problémy. Veľké arteriovenózne fistuly môžu vyvolať pokles krvného tlaku, čo spôsobuje, že srdce pracuje ťažšie a môže časom brániť srdcovej funkcii. Liečba vypuklej žily na čele závisí od veľkosti arteriovenóznej fistuly. V niektorých prípadoch sa vypuklá žila sama zatvorí, v iných je potrebná operácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok