Výbuch plynu v rodinnom dome v Česku má obete. Zahynuli hasiči, v nemocnici sú i civilisti

TA3 TASR
16.9.2021 08:13

Stredajší výbuch rodinného domu v českom meste Koryčany v okrese Kroměříž má už dve obete, v oboch prípadoch ide o dobrovoľných hasičov. Pre Českú televíziu to uviedol hajtman Zlínskeho kraja Radim Holiš.

požiar čr
Facebook.com/HZS ČR (ilu)

Ďalší dvaja dobrovoľní hasiči utrpeli ťažké zranenia. Záchranná služba odviezla do nemocníc aj dvojicu civilistov. Okolie miesta je uzavreté pre všetku dopravu. Podľa hasičov v dome vybuchol plyn. Podľa generálneho riaditeľa hasičov Vladimíra Vlčka nie sú indície, že by pod troskami ešte niekto bol.

Dobrovoľní hasiči z mesta Koryčany vyrážali do domu na základe oznámenia o úniku plynu. "Šesť mužov sa vypravilo na miesto a došlo bohužiaľ k výbuchu. Môžem potvrdiť, že dve osoby, ktoré boli nájdené bez známok života, boli z radov dobrovoľných hasičov. Ďalší dvaja sú zranení, dvaja vyviazli bez zranení. Vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým pozostalým," povedal hajtman.

Na mieste pred 17. hodinou zasahovalo stále niekoľko desiatok hasičov, krízoví interventi a policajný psychológ. Dostať sa priamo k miestu nie je možné, rovnako ako do samotného mesta, kam policajti nepúšťajú nikoho, kto sa nepreukáže trvalým bydliskom. Prehľadávať sa budú všetky trosky.

Dom explodoval približne o jednej hodine popoludní. "Došlo k výbuchu domu. Na mieste zasahujú všetky zložky záchranného systému," oznámila polícia. Na miesto dorazilo väčšie množstvo hasičov a tiež špeciálne tímy USAR, ktoré sú určené na vyslobodzovanie zasypaných osôb. Kvôli zásahu vzlietli aj tri vrtuľníky.

Úmrtia hasičov pri zásahoch nie sú v Česku časté. Hasičské štatistiky uvádzajú, že od roku 1990 do konca minulého roka zahynulo v službe 37 hasičov, z toho 19 dobrovoľných. Pre hasičov boli v uplynulých 30 rokoch najtragickejšími roky 1992 a 2002, keď pri zásahoch zahynulo šesť, respektíve päť ich kolegov. Naposledy zahynuli dvaja hasiči pri rôznych zásahoch v roku 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok