Češky po sobote vedú vo finále nad Srbkami 2:0

TA3 SITA
3.11.2012 23:17

enisové reprezentantky Česka sú na prahu vydarenej obhajoby celkového víťazstva v Pohári federácie družstiev žien. Po sobotňajších dvojhrách víkendového pražského finále vedú nad Srbkami 2:0 a potrebujú len jeden bod z dvoch nedeľňajších singlov či debla (postupne od 11.00 h).

Češky po sobote vedú vo finále nad Srbkami 2:0
SITA

Na tvrdom povrchu Novacrylic Ultracushion v hale O2 Arena najprv dvojka domácich Lucie Šafářová zdolala jednotku hostiek Anu Ivanovičovú za 101 minút 6:4, 6:3 a následne líderka kádra ČR Petra Kvitová prekonala dvojku balkánskeho výberu Jelenu Jankovičovú za 80 minút 6:4, 6:1, hoci spočiatku mala manko 2:4. Potom však získala 9 gemov za sebou. V siedmej hre druhej časti sa pohodlne odpodávala k triumfu.

Dvadsaťpäťročná 17. hráčka svetového rebríčka WTA Šafářová potvrdila, že proti niekdajšej jednotke renkingu Ivanovičovej (teraz 12.) našla recept. Nad 24-ročnou Belehradčankou totiž zvíťazila štvrtý raz za sebou a má proti hrdinke parížskeho Roland Garros 2008 bilanciu 4:2. Kuriozitou je fakt, že rodáčku z Brna trénersky vedie Srbka Biljana Veselinovičová. Šafářová vlani v moskovskom finále Fed Cupu proti Ruskám neuspela v žiadnom zo svojich dvoch singlových vystúpení. Momentálne má v tejto súťaži pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) bilanciu 7:10, z toho vo dvojhre 7:9. Ivanovičová sa zhoršila na 15:8 (12:6).

"Bol to ťažký zápas. Ana mala veľa brejkbalov. Začali sme obe trochu nervózne, ja som sa toho našťastie zbavila ako prvá a získala som dôležitý prvý set. Snažila som hrať súperke do bekhendu, ktorý má slabší, a otvárala som si tým jej forhendovú stranu, čo mi vychádzalo," cituje iSport.cz Šafářovú.

"Som sklamaná. Lucie však hrala skvele, nedala mi šancu. Obe sme začali nervózne, ale ona sa postupne zlepšila a prevýšila ma," uviedla podľa iDnes.cz Ivanovičová.


Po nádche a odstúpení z minulotýždňového istanbulského "výberového" turnaja WTA Championships otázna wimbledonská šampiónka z vlaňajška Kvitová (8.) proti bývalej líderke počítačového poradia Jankovičovej (22.), čerstvo už dvojnásobnej držiteľke Heart Award za prístup, nadviazala na triumf 4:6, 6:4, 6:3, ktorý dosiahla minulý rok v Linzi práve na harde pod strechou. Dvadsaťdvaročná Kvitová, takisto ako Šafářová ľaváčka, dosiahla v Pohári federácie 11. úspech bez prerušenia, túto sériu načala vo februári 2011 v Bratislave proti Dominike Cibulkovej a Daniele Hantuchovej. Celkovo má skóre 16:5 (v singli 16:4), Jankovičová klesla na 34:13 (27:8).

"Napriek nedávnym zdravotným problémom som sa cítila na dvorci veľmi pohodlne. Prekvapilo ma, ako som hrala. V úvode zápasu som totiž nevedela, čo môžem od seba očakávať. Na konci som však bola rada, že to už mám za sebou," povedala podľa AFP Kvitová.

Srbky sú vo finále
Fed Cupu prvý raz v histórii. Vo štvrťfinálovom 1. kole ročníka 2013 privítajú 2. - 3. februára v Niši Slovenky. Vedie ich Dejan Vraneš, kapitánom Češiek je Petr Pála.

Finále Pohára federácie 2012 tenisových reprezentačných družstiev žien
(3. - 4. novembra, Praha, tvrdý povrch Novacrylic Ultracushion v hale O2 Arena)

ČESKO - SRBSKO 2:0 po sobotňajších dvojhrách

Sobota - dvojhry:
Lucie Šafářová - Ana Ivanovičová 6:4, 6:3 za 101 minút
Petra Kvitová - Jelena Jankovičová 6:4, 6:1 za 80 minút
Zostávajúci program:
Nedeľa (postupne od 11.00 h):
Dvojhry:
Petra Kvitová - Ana Ivanovičová
Lucie Šafářová - Jelena Jankovičová
Štvorhra:
Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká - Bojana Jovanovská, Aleksandra Kruničová

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok