Súd rozhoduje o väzbe pre zadržaných vyšetrovateľov NAKA a šéfa policajnej inšpekcie

TA3 TASR
15.9.2021 18:28

Pred sudcu pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava III predviedli v stredu po 17.00 h prvého z piatich obvinených a zadržaných v rámci pondelkovej (13. 9.) akcie Úradu inšpekčnej služby, na ktorých dal prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave návrh na väzobné stíhanie.

Návrh na väzobné stíhanie

Sudca na neverejnom zasadnutí a výsluchu bude postupne od 18.00 h rozhodovať o väzbe vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry - Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Milana Sabotu, Štefana Mašina a dočasne povereného šéfa ÚIS Petra Scholtza. Podľa vyjadrenia advokáta Petra Kubinu pravdepodobne eskortovali ako prvého jedného z jeho dvoch klientov, a to Jána Čurillu. Sudca by mal rozhodovať po hodine a rozhodovanie je naplánované predbežne do 22.00 h.

"Prokurátor KP Bratislava podal dňa 15. septembra 2021 na OS Bratislava III návrh na väzobné stíhanie piatich obvinených osôb, a to z dôvodu, aby neovplyvňovali svedkov a nepokračovali v páchaní trestnej činnosti," informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. Petra Scholtza obvinili z pokračovacieho zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zo zločinu marenia spravodlivosti. 

"Prokurátorom KP Bratislava bol podaný dnes po polnoci návrh na vzatie piatich obvinených do väzby z dôvodu tzv. kolúznej a preventívnej väzby. To je nateraz všetko, čo vám k tomu môžem povedať. Dôkaznú situáciu nebudem komentovať," povedal médiám pred začiatkom rozhodovania prokurátor KP v Bratislave Juraj Chylo. Či bude sudca rozhodovať o každom obvinenom osobitne po hodine, je podľa slov prokurátora v réžii sudcu pre prípravné konanie.

"Prokurátor KP Bratislava po tom, ako dňa 10. septembra 2021 vydal uznesenie o začatí trestného stíhania, vzniesol dňa 14. septembra 2021 obvinenie P. S. pre pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti," sprostredkoval Skladan stanovisko KP Bratislava. Peter Scholtz bol zadržaný v pondelok (13. 9.).

V trestnej veci vedenej pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa vyšetrovateľ ÚIS obvinil štyroch príslušníkov NAKA. "Dňa 14. septembra 2021 vzniesol obvinenie štyrom príslušníkom NAKA Prezídia Policajného zboru, odbor Bratislava, J. Č., P. Ď., M. S. a Š. M.,"  doplnil hovorca. Dvojicu príslušníkov NAKA Jána Čurillu a Pavla Ďurku obvinili v pondelok aj v trestnej veci takzvaného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok