Doprajte si domáce kúpele: Využite výhody horúcej vane efektívne pre zdravie i krásu

TA3/zm
16.9.2021 16:00

Chladnejšie počasie pomaly prichádza, a to je čas, kedy mnohí vymeníme rýchlu sprchu za horúci kúpeľ. Je to výborná forma relaxácie a môže byť prospešná i pre naše zdravie a krásu. Stačí vedieť pár pravidiel, ako sa kúpať vo vani efektívne.

Doprajte si domáce kúpele: Využite výhody horúcej vane efektívne pre zdravie i krásu
Pexels/cottonbro

Doprajete si raz za čas horúcu vaňu? Výborne, mali by ste však niečo o kúpaní vedieť, aby tento relax prospieval okrem psychiky aj vašej pokožke.

Kúpanie v číslach

Na úvod zopár číselných faktov. Zdravé kúpanie by sme mali praktizovať maximálne 1 až 2 krát za týždeň. Narozdiel od sprchy, ktorú si doprajeme denne, nás voda vo vani zbavuje nielen špiny, ale pre pokožku prirodzených tukov, ktoré pôsobia ako ochranná bariéra pokožky.

Aj pri tejto frekvencii by kúpanie nemali trvať dlhšie ako 15 až 20 minút a voda by mala byť zohriata na 35-37 stupňov Celzia, čo je aj bežná ľudská teplota.  Horúcu vodu lekári odporúčajú len pri špeciálnych termálnych prameňoch.

Domáce kúpele Pexels/Monstera

Po kúpeli

Mimo týchto faktov, strávte svoju relaxačnú štvrťhodinku vo vani ako chcete. Ďalšie zdravé zásady prichádzajú až po kúpeli. Na záver by ste sa mali osprchovať vlažnou vodou. Sprcha je jednak dôležitá, aby ste zo seba zmyli nečistoty, ktoré sa uvoľnili do vody, kým ste oddychovali.

Druhým dôvodom je, že sa uzavrú póry na tele, ktoré sa vplyvom horúceho prostredia rozšírili a otvorili.

Vlažná voda v rámci sprchy je zas podstatná pre to, aby sa organizmus vyrovnal s prehriatím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok