Viac nie je vždy lepšie. Ako často chodí zdravý človek denne na toaletu?

TA3/bd
15.9.2021 18:00

Konečne ste sa začali riadiť radami, ako piť viac vody, no zrazu chodíte stále na malú potrebu. Časté močenie môže byť nepríjemné, ale je to úplne zdravá reakcia na konzumáciu väčšieho množstva tekutín, takže sa nemusíte obávať.

Viac nie je vždy lepšie. Ako často chodí zdravý človek denne na toaletu?
Pixabay

Na druhej strane, ak sa vaša spotreba vody nezvýšila, ale príliš často chodíte na WC, niečo nezdravé sa deje vo vašom tele. Na druhej strane, ak pijete veľa vody, ale nechodíte na toaletu, aj to môže byť vážny problém.

Ako sa tvorí moč

Aby ste pochopili, prečo častejšie močíte, je užitočné pochopiť, ako vaše telo vytvára moč. Telo produkuje moč ako spôsob, ako sa zbaviť nadbytočného odpadu a vody, ktoré nepotrebuje. Hlavnými orgánmi a štruktúrami, ktoré sa podieľajú na tvorbe moču, sú obličky, močovody, močový mechúr a močová trubica.

WC FreePik

Obličky vykonávajú hlavnú prácu a filtrujú všetok odpad z krvi. Odkiaľ však tento odpad pochádza? Prirodzene sa hromadí v dôsledku normálneho trávenia a metabolizmu. Obličky zase čerpajú prebytočnú vodu z krvi, aby udržali rovnováhu elektrolytov (ako sodík a draslík) presne tam, kde má byť. Keď sa tento odpad a prebytočná voda spoja, hovoríme tomu „moč“. A množstvo vody a iných tekutín, ktoré vypijete, je priamo úmerné množstvu moču, ktorý vyprodukujete, ak ste zdraví. 

Viac nie je vždy lepšie

Pamätajte, že viac nemusí znamenať nutne aj lepšie, pokiaľ ide o vodu. Existuje trend konzumovať litre vody pre akýsi celotelový výplach. No vaše telo potrebuje na normálne fungovanie skutočne len určité množstvo a nie je potrebné piť viac.

WC FreePik

Pokiaľ ide o to, koľko vody by ste mali piť, existuje množstvo protichodných rád. Pôvodne sa tvrdilo piť najmenej osem pohárov denne. Neexistuje žiadne tvrdé pravidlo alebo univerzálny prístup k spotrebe vody. Presné množstvo, ktoré potrebujete, závisí od rôznych faktorov, ako je váš vek, pohlavie, úroveň aktivity a zdravotný stav. Prístup každého človeka musí byť individuálny. A potreby človeka sa môžu dokonca meniť zo dňa na deň, v závislosti od toho, ako veľmi sa napr. potíte.

Koľko by ste mali cikať

Pokiaľ ide o frekvenciu močenia, ako často je príliš často? Väčšina ľudí ide na malú potrebu asi šesť až sedemkrát za 24 hodín. V noci spíme bez toho, aby sme museli vstávať a cikať, no stáva sa to. Dobrým spôsobom, ako zabrániť plnému močovému mechúru v noci je prestať piť vodu niekoľko hodín pred spaním.

WC FreePik

Kedy nie je časté močenie OK

Ak musíte neustále močiť bez toho, aby ste vedeli presne určiť dôvod, možno je načase ísť k lekárovi. Nadmerné močenie sa definuje strata tekutín viac ako 2,5 litra za deň. A ktoré potenciálne závažné stavy vás môžu nútiť viac močiť? 

  • Cukrovka
  • Infekcia močového mechúra
  • Problémy s prostatou
  • Ochorenie srdca
  • Intersticiálna cystitída
  • Obličkové kamene 
  • Úzkostná porucha

WC Pixabay

Časté močenie môže byť tiež znakom hyperaktívneho močového mechúra, ktorý postihuje 30% ľudí na celom svete. Keď vypijete veľa vody, močový mechúr sa naplní, ale vo väčšine prípadov moč môžete zadržať, kým sa nedostanete na toaletu. S hyperaktívnym močovým mechúrom ho neudržíte. 

Nechodíte na toaletu?

Na druhej strane spektra je otázka, prečo, ak pijete veľa vody, nechodíte na toaletu? Aj to je dôvod na obavy. Väčšina zdravých ľudí vyprodukuje niečo viac ako dva poháre moču za 24 hodín. Ak vyprodukujeze výrazne menej, je to ďalší dôvod na návštevu lekára. Napriek tomu, že dehydratácia je najčastejšou príčinou zníženého výdaja moču, môže sa vyvinúť aj v dôsledku:

  • Blokáda močových ciest
  • Zväčšená prostata
  • Diuretiká a niektoré antibiotiká
  • Strata krvi
  • Infekcia, ktorá vedie k šoku
  • Ochorenie obličiek

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok