Kaczyňski vidí budúcnosť Poľska v EÚ, zároveň odmieta zásahy Bruselu

TA3 TASR
15.9.2021 11:25

Poľsko vidí svoju budúcnosť v Európskej únii a nemá v úmysle z nej odísť. Odmieta však "zasahovanie" Bruselu do svojich vnútorných záležitostí, vyhlásil v stredu šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a vicepremiér Jaroslaw Kaczyňski. "Nebude žiaden polexit (poľský odchod z Únie)... Budúcnosť Poľska vidíme jednoznačne v Európskej únii," povedal Kaczyňski.

Jaroslaw Kaczynski 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Uviedol to po tom, ako viacerí poprední predstavitelia PiS - v čase eskalujúcich sporov medzi Varšavou a Bruselom okolo reforiem poľského súdnictva - naznačili možnosť odchodu Poľska z únie, píše agentúra AFP. Šéf poslaneckého klubu PiS a podpredseda Sejmu Ryszard Terlecki napríklad minulý týždeň vyhlásil, že ak EÚ bude aj naďalej pokračovať v súčasnom smerovaní, Poľsko "bude musieť hľadať drastické riešenia". Pripomenul, že z Únie už vystúpila Británia, ktorá tak podľa neho odmietla "diktatúru bruselskej byrokracie". Iný vplyvný činiteľ PiS Marek Suski predtým vyhlásil, že Poliaci budú bojovať proti "okupácii" Bruselu tak, ako kedysi bojovali proti nacistom i sovietom.

Riziko poľského odchodu z Únie pripustil aj Donald Tusk, líder opozičnej proeurópskej Občianskej platformy (PO) a bývalý šéf Európskej rady. Členstvo Poľska v EÚ pritom podporuje viac než 80 percent Poliakov. Kaczyňski úvahy o možnom odchode Varšavy z EÚ v stredu jednoznačne odmietol. Poľsko chce byť podľa neho súčasťou Únie ako suverénny a rovnoprávny štát, ktorý si bude sám riadiť svoje vlastné záležitosti. "Otázky spravodlivosti zostávajú výlučnou kompetenciou členských štátov a nemôžu byť predmetom takého zasahovania, k akému dochádza v súčasnosti," vyhlásil Kaczynski, podľa ktorého sa drasticky porušuje princíp rovností všetkých členov EÚ. Niektoré väčšie krajiny, napríklad Nemecko, podľa neho využívajú Úniu na vlastné mocenské ciele.

Spor medzi Poľskom a EÚ vyvolaný kontroverznými poľskými reformami justície, ktoré kritici hodnotia ako obmedzovanie nezávislosti súdov,  sa nedávno prehĺbil. Európska komisia sa v tejto súvislosti rozhodla požiadať Súdny dvor EÚ o uloženie finančných sankcií voči Varšave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok