Južná Kórea prvýkrát odpálila balistickú strelu z ponorky

TA3 TASR
15.9.2021 10:06

Južná Kórea v stredu prvýkrát úspešne otestovala balistickú strelu odpaľovanú z ponorky (SLBM). Správu o otestovaní SLBM zverejnila v stredu kancelária juhokórejského prezidenta Mun Če-ina. Stalo sa tak po tom, ako Severná Kórea v stredu ráno skúšobne odpálila nad Japonské more dve balistické strely.

raketa strela test KĽDR balistika 1140 px (ČTK)
ČTK

Disponujú modernou technológiou

Juhokórejskú strelu SLBM odpálili pod vodou z konvenčnej ponorky vlastnej výroby Ahn Chang-Ho s výtlakom 3000 ton. Podľa agentúry AFP sa tak Južná Kórea stala v poradí siedmou krajinou na svete, ktorá disponuje takouto modernou technológiou. Prezidentská kancelária informovala, že strela preletela vopred stanovenú vzdialenosť a zasiahla určený cieľ. Test sa uskutočnil v stredu popoludní miestneho času a na jeho priebeh osobne dozeral prezident Mun Če-in.

Severná Kórea predtým vypálila z pevniny smerom nad Japonské more dve neidentifikované balistické strely. Podľa japonskej pobrežnej stráže strely dopadli do mora medzi Kórejským polostrovom a Japonskom, neďaleko výlučnej ekonomickej zóny Japonska. Podľa juhokórejskej armády preleteli zhruba 800 kilometrov, pričom dosiahli maximálnu výšku 60 kilometrov.

Podľa mnohých expertov chce Pchjongjang, ktorý čelí medzinárodným sankciám za vývoj jadrových zbraní a balistických rakiet, najnovšími testami demonštrovať svoju vojenskú silu. Stredajší raketový test sa uskutočnil v čase, keď je na rokovaniach v Soule šéf čínskej diplomacie Wang I.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok