Kamenický tvrdí, že vláda zadlžuje Slovensko. Ekonomika nie je v takom zlom stave, hovorí Gyimesi

TA3
14.9.2021 21:10

Slováci pociťujú rast ceny potravín, energií či stavebných materiálov. Rekordný je aj rast inflácie, deficitu štátneho rozpočtu, či štátneho dlhu. Podľa bývalého ministra financií Ladislava Kamenického súčasná vláda zadlžuje Slovensko. Tento dlh podľa neho budú splácať deti našich detí. Poslanec György Gyimesi odmieta, že by za súčasnú situáciu mohla neschopná vláda. Zdražovanie sa podľa neho týka celej Európy, nielen Slovenska.

screen_temadna_3.jpg
TA3

Kamenický obviňuje vládu

Gyimesi odmieta tvrdenia opozície, že za momentálnu situáciu môže neschopná vláda. „Je to fakt, ktorý platí v celej EÚ a netýka sa len Slovenska,“ hovorí. Zároveň nevidí priestor na to, aby sme znižovali dane. „V súčasnosti je deficit štátneho rozpočtu na úrovni 4,48 miliardy eur, z čoho 3,5 percenta tvoria výdavky na pandémiu.“. Ekonomika podľa neho nie je v takom zlom stave, ako sa to dnes prezentuje.

Podľa Kamenického je jedným z dôvodov súčasného zdražovania pandémia. Tvrdí však, že sú „veci, ktoré sú  v rukách vlády“. „60-percent z ceny energií má v rukách štát. Ten nemá žiadny plán na to, ako by nárast cien energií zmiernil.“. Bývalý minister financií tvrdí, že má kolegov, ktorí sú odborníci v oblasti energetiky. „Snažili by sme sa udržať cenu energií tak, aby nepostihla bežných ľudí.“. Kamenický vidí obrovský problém v schopnosti vlády zvládnuť implementáciu a čerpanie peňazí z Plánu obnovy. 

Viskupič argumentuje, že momentálne štát z väčšej časti nestojí za nárastom cien. „Je to spôsobené viacerými trhovými nerovnováhami.“. Štát by podľa neho nemal regulovať ceny. „Bola by to cesta do pekla“. Viskupič si myslí, že je potrebná daňovo-odvodová reforma a zároveň existuje priestor na zníženie daní. 

Covidové výdavky 

Viskupič hovorí o výrazne lepšom vývoji. „Som plne presvedčený, že sme schopní dosiahnuť, aby zadlženie tohto roku v podstate vôbec nestúplo.“. Priznáva, že hrubý dlh je relatívne vysoký, ale stále je na účtoch štátu veľa peňazí. 

Gyimesi hovorí o Matovičovi ako o najzodpovednejšom ministrovi financií. „Neobracia každú korunu dvakrát, ale trikrát,“ hovorí s tým, že im záleží na udržateľnosti verejných financií. 

Kamenický tvrdí, že ich vláda takmer šesť rokov znižovala dlh. Vyčíta súčasnej vláde, že na pandémiu vynaložila najmenej v Európskej únii „okolo dvoch až troch miliárd“ a stúpajú necovidové výdavky. Financie boli podľa neho „prešustrované“ na testovanie či očkovaciu lotériu „Táto vláda zadlžuje Slovensko a budú to splácať deti našich detí.“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok