Putin privítal v Kremli Asada. Sýrsky prezident ďakoval za humanitárnu pomoc

TA3 TASR
14.9.2021 11:26

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok večer v Kremli prijal sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Uviedla to agentúra Interfax s tým, že informácia o stretnutí sa na webe Kremľa objavila až v utorok ráno.

Putin privítal v Kremli Asada
TASR/AP

Dôvera Sýrčanov

Asad na stretnutí s Putinom vyjadril Rusku vďaku za pomoc v boji proti koronavírusovej infekcii i za humanitárnu pomoc v podobe dodávok potravín a liekov. Sýrsky prezident sa osobitne poďakoval ruskému rezortu diplomacie za "ochranu všeobecne uznávaných zásad a noriem medzinárodného práva".

"Tieto práva, ktoré sú neodňateľné a neodcudziteľné: ide o právo na sebaurčenie a právo rozhodovať o vlastnom osude podľa vlastného uváženia, na základe národnej legislatívy," povedal Asad.

Podľa Interfaxu Putin Asadovi zablahoželal k nedávnym narodeninám i k víťazstvu v prezidentských voľbách. Dodal, že  výsledky volieb svedčia o dôvere Sýrčanov v Asada "a napriek všetkým ťažkostiam z minulých rokov a tragédiám z predchádzajúcich rokov je proces obnovy a návratu do normálneho života stále spojený" práve s týmto sýrskym politikom.

Dialóg s oponentmi

Putin ocenil, že Asad sa snaží o nadviazanie dialógu so svojimi politickými oponentmi, a vyjadril nádej, že tento proces bude pokračovať. Ruský prezident zdôraznil, že "iba konsolidácia všetkých síl v Sýrii umožní krajine postaviť sa na nohy, naštartovať progresívny rozvoj a pohnúť sa dopredu".

Za hlavný problém Sýrie Putin označil zotrvávanie cudzích vojakov bez súhlasu OSN a sýrskej vlády. Práve táto situácia podľa Putinovho názoru "neumožňuje vyvinúť maximálne úsilie na konsolidáciu krajiny a jej obnovu tempom, ktoré by bolo možné, keby celé územie ovládala legitímna vláda".

Ruský prezident tiež pripustil, že v Sýrii zostávajú ohniská odporu proti vláde, pričom v nich často dochádza k terorizovaniu civilného obyvateľstva. Asad poukázal na to, že politické procesy zamerané na normalizáciu situácie v Sýrii sa zastavili pre deštruktívne kroky "určitých štátov", ktoré bližšie nešpecifikoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok