Británia môže siahnuť k núdzovej klauzule, varoval vyjednávač pre brexit

TA3 TASR
14.9.2021 11:13

Britský vyjednávač pre brexit David Frost vo svojom vystúpení v hornej komore britského parlamentu varoval, že Británia by mohla v prípade protokolu o Írsku a Severnom Írsku siahnuť po núdzovej klauzule a pozastaviť tak účinnosť dohody o brexite. Informovala o tom agentúra DPA.

Británia brexit dohoda EÚ 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Vyzývam EÚ, aby to brala vážne," vyhlásil Frost a vyzval Úniu na "skutočné" rokovania. Írska poistka má zaručiť, že na hraniciach Írska a britskej provincie Severné Írsko sa nebude kontrolovať prevážaný tovar. Toto opatrenie má podporiť krehký mier v Severnom Írsku, ktorý nastolila Veľkopiatková dohoda z roku 1998, pripomína DPA.

Avšak zároveň sa má kontrolovať tovar prichádzajúci do Severného Írska zo zvyšku Británie. To spôsobuje problémy vo vnútroštátnom obchode, za čo sa Londýn a Brusel navzájom obviňujú. Londýn požaduje otvorenie rokovaní o protokole, čo Brusel odmieta.

Na jednostranné predĺženie ochrannej lehoty pre colné kontroly v prípade zásielok mrazeného mäsa z Veľkej Británie do Severného Írska nereagovala Únia vážnejšími krokmi, aby tak ponechala priestor pre ďalšie rokovania, pripomenula nemecká agentúra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok