Pápež pricestoval na východ. V Prešove naňho čakali tisíce ľudí

TA3 TASR
14.9.2021 09:18

Pápež František pricestoval v utorok ráno v rámci svojej návštevy Slovenska na východ krajiny. Z košického letiska prišiel do Prešova, kde bude koncelebrovať svätú liturgiu. Neskôr sa v Košiciach na Luníku IX stretne s rómskou komunitou a na štadióne Lokomotíva s mladými.

Prešov je tretím najväčším mestom na Slovensku. Božská liturgia svätého Jána Zlatoústeho, ktorej bude predsedať – homília Svätého Otca, bude pred prešovskou mestskou športovou halou od 10.30 do 12.30 h.

Pápež sa medzi veriacimi presunul na papamobile, prítomných z neho požehnal. Veriaci mu počas jeho presunu kývali a mávali vatikánskymi a slovenskými vlajkami. Vidieť bolo aj vlajky iných krajín, napríklad z Ukrajiny.

Brány do areálu boli pre pútnikov otvorené od polnoci. Ako povedali organizátori, okolo 3.00 h začali prichádzať vo väčšom množstve. Sv. liturgia Jána Zlatoústeho, ktorú bude slúžiť, nie je pápežovi Františkovi neznáma. Ešte ako arcibiskup Jorge Mario Bergoglio, SJ bol totiž ordinárom pre veriacich východného obradu v Argentíne. Ďalšie časti svätej liturgie budú prednášať jednotliví biskupi Rady hierarchov, arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ a sufragánni biskupi vladyka Cyril Vasiľ a vladyka Peter Rusnák.

Božská liturgia v Prešove má trvať zhruba dve hodiny, po nej sa presunie hlava katolíckej cirkvi späť do Košíc. Na sídlisku Luník IX, kde žije zhruba 4300 Rómov, pozdraví túto komunitu. Zdržať sa tam má od 16.00 do 16.30 h. Celý program bude situovaný pred saleziánskym komunitným centrom.

Na štadióne Lokomotíva sa stretne s mladými, oficiálny program stretnutia s pápežom Františkom sa začne o 16.45 h. "Pri stretnutí s mladými si pripomenieme blahoslavenú Anku Kolesárovú, mladú Slovenku, ktorú počas druhej svetovej vojny zabil sovietsky vojak pri obrane čistoty," informoval prípravný tím návštevy pápeža Františka na Slovensku s tým, že Anka Kolesárová bola blahorečená na štadióne Lokomotíva dňa 1. septembra 2018.

Svätý Otec večer odcestuje z košického letiska do Bratislavy. V stredu je v rámci jeho návštevy Slovenska na programe svätá omša na otvorenom priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne - homília Svätého Otca a rozlúčkový ceremoniál na medzinárodnom letisku v Bratislave. Pápež po štvordňovej návšteve Slovenska odletí do Ríma v stredu popoludní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok