Holandsko zruší 1,5-metrové odstupy, bude však pýtať covidpasy v kinách a baroch

TA3 TARS
13.9.2021 22:51

Holandsko od 25. septembra upustí od povinného zachovávania fyzického odstupu 1,5 metra, avšak od tohto dátumu bude vyžadovať preukázanie sa covidpasom s dôkazom o očkovaní či negatívnym testom od všetkých osôb nad 13 rokov pri vstupe do kín, divadiel, koncertných sál, kaviarní či barov.

Izrael oslavuje svoju nezávislosť. Aké zaujímavosti skrýva krajina Blízkeho východu?
Profimedia

Holandský spravodajský server v pondelok napísal, že tieto informácie unikli z vládneho kabinetu. Oficiálne by to mali potvrdiť v utorok večer na tlačovej konferencii predseda vlády Mark Rutte a minister zdravotníctva Hugo de Jonge. Ministri počas nedele rokovali o najnovších plánoch týkajúcich sa pandémie ochorenia COVID-19. Informácie do médií unikli po tomto zasadnutí.

Podľa rovnakého zdroja používanie ochranných rúšok zostane povinné v prostriedkoch verejnej dopravy, ale už sa nebude vyžadovať na nástupištiach a zastávkach. Skončia aj obmedzenia počtu ľudí na futbalových štadiónoch, avšak fanúšikovia sa budú musieť do 24 hodín pred začiatkom zápasu preukázať dôkazom o očkovaní proti COVID-19 alebo platným negatívnym testom. Nočné kluby zostanú zatvorené, keďže všetky prevádzky musia zavrieť najneskôr o polnoci. Pokiaľ to bude možné, zamestnanci majú pracovať z domu.

Odborníci členov vládneho kabinetu presvedčili, že jediným spôsobom, ako zrušiť pravidlo 1,5-metrových rozostupov, je zavedenie systému covidpasov v priestoroch, kde sa vo veľkej miere stretávajú cudzí ľudia, teda napríklad v baroch a divadlách. Testy na koronavírus vyžadované pre účasť na väčších podujatiach sú v súčasnosti v Holandsku bezplatné, avšak ministri navrhujú od konca septembra zaviesť poplatky za testovanie, čo má povzbudiť viac ľudí k očkovaniu.

Aj napriek tomu, že viac než 70 percent obyvateľov je plne zaočkovaných, približne 1,8 milióna ľudí nebolo očkovaných alebo nie sú dostatočne chránení očkovacou látkou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok