Poskytne obydlie pre 5-miliónov ľudí. Miliardár chce vybudovať nové mesto v púšti

TA3
14.9.2021 05:00

Čistota Tokia, rôznorodosť New Yorku a služby Štokholmu. Aj tieto aspekty chce spojiť miliardár Marc Lore vo svojej vízii nového amerického mesta pre 5 miliónov ľudí. Potrebuje už len to správne miesto a financie - 400 miliárd dolárov.

Poskytne obydlie pre 5-miliónov ľudí. Miliardár chce vybudovať nové mesto v púšti
youtube.com/Archer

15-minútový dizajn

Bývalý výkonný riaditeľ maloobchodnej spoločnosti Walmart predstavil plány pre Telosu – udržateľnú metropolu, ktorá by sa mala rozliehať v americkej púšti. Mesto o rozlohe 150-tisíc akrov sľubuje ekologickú architektúru, udržateľnú výrobu energie či „15-minútový dizajn“, ktorý umožní obyvateľom, aby sa do škôl či na pracoviská dostali do štvrťhodiny zo svojich domovov, píše CNN. Presná lokalita na výstavbu mesta ešte nie je určená, avšak do úvahy prichádza Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Texas či región Apalačských vrchov. 

Nový model spoločnosti

Prvá fáza výstavby by mala poskytnúť domov pre 50-tisíc obyvateľov na 1500 akroch, pričom odhadované náklady sú 25 miliárd dolárov. Očakáva sa, že celý projekt nepresiahne 400 miliárd dolárov. Mesto by do 40 rokov malo dosiahnuť celkovú populáciu 5 miliónov obyvateľov. Financovanie celého projektu bude pochádzať z rôznych zdrojov, vrátane súkromných investorov, filantropov, federálnych a štátnych grantov či dotácií. Osoby, ktoré za projektom stoja, veria, že prvých obyvateľov by mohli privítať do roku 2030. 

Projekt okrem inovatívneho mestského dizajnu sľubuje aj transparentné riadenie a to, čo nazýva „nový model spoločnosti“. Podľa starovekého gréckeho slova „telos“ (ktoré Aristoteles používal na označenie vyššieho účelu), by mesto umožnilo obyvateľom „zúčastniť sa na procese rozhodovania a tvorby rozpočtu“. Komunitná nadácia medzitým ponúkne obyvateľom spoločné vlastníctvo pôdy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok