Bojíte sa nežiaducich účinkov vakcín? Lieky pri liečbe covidu sú väčším rizikom, varuje lekár

TA3
13.9.2021 11:29

Pacienti, ktorí sa s koronavírusom dostanú do nemocnice, sú často odkázaní na kortikoidy, antibiotiká, lieky na tlak, umelú výživu a mnohé ďalšie látky. Niektoré z nich majú pritom neporovnateľne vážnejšie vedľajšie účinky ako očkovanie proti covidu, upozorňuje na Facebooku Ministerstvo zdravotníctva SR.

Nové čísla
TASR/AP

Všetci, ktorí sa obávajú vedľajších účinkov vakcín, by mali vziať do úvahy aj riziko, ktoré je spojené s nežiaducimi účinkami liekov.  Ak porovnáme nežiaduce účinky liekov, ktoré pacienti dostávajú pri ťažkom priebehu covidu v nemocniciach, s nežiaducimi účinkami vakcín proti koronavírusu, "jednoznačne nám vychádza, že benefit vakcíny oproti tomuto všetkému je obrovský", hovorí Jakub Hložník, ktorý už štrnásť rokov vedie ako primár oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny v nemocnici na Antolskej ulici v bratislavskej Petržalke.

Hložník vysvetlil, že niektoré z liekov, ktoré podávajú hospitalizovaným pacientom, ako napríklad kortikoidy, môžu narušiť metabolizmus, spôsobiť cukrovku či potlačiť imunitu. Ďalšie nežiaduce účinky majú aj antibiotiká či lieky na tlak. "Pacienti, ktorí boli dlhodobo v umelom spánku, majú často abstinenčné príznaky, keď ich odpájame," vysvetlil lekár.

"Treba si uvedomiť, koľko nežiaducich účinkov majú lieky, ktoré podávame, keď pacienti už covid majú," upozornil Hložník s tým, že riešením je "jednoznačne prevencia". Ľudia by sa podľa neho nemali spoliehať na liečbu s neistým výsledkom. Hložník sa vyjadril, že v nemocnici mali veľa pacientov, ktorí by prežili, ak by absolvovali očkovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok