Výzva Európskej únii: Matovič sa pripojil k iniciatíve za ozdravenie verejných financií

TA3 TASR
13.9.2021 11:28

Skupina ôsmich ministrov financií Európskej únie, vrátane ministra financií SR Igora Matoviča (OĽANO), sa podpísala pod dokument, v ktorom upozorňuje členské štáty, aby v prvom rade mysleli na zdravie svojich verejných financií a znižovali verejný dlh, ktorý vznikol počas koronakrízy.

Akékoľvek reformy podľa nich nesmú ohroziť fiškálnu udržateľnosť ani oslabiť ciele znižovania dlhu. Na sociálnej sieti o tom informoval rezort financií.

Ministerstvo financií tak potvrdilo svoju prioritu, ktorou ostávajú zdravé verejné financie s dôrazom na ich dlhodobú udržateľnosť. „Udržateľné verejné financie vytvárajú dôveru a fiškálny priestor pre politické priority. Rovnako sú dôležité pre riešenie budúcich kríz a zdolávaní výziev,“ píše sa v spoločnom dokumente. „Zníženie dlhu musí zostať spoločným cieľom."

Európska únia minulý rok pre pandémiu pozastavila svoje obvyklé výdavkové pravidlá, čo členským štátom umožnilo zvýšiť výdavky a tak aj deficit verejných financií bez hrozby sankcie. Osem ministrov v dokumente naznačuje, že sú ochotní podporiť opätovné uplatňovanie fiškálnych pravidiel, a to pravdepodobne na začiatku roka 2023. Dokument podporili ministri financií Česka, Dánska, Fínska, Holandska, Lotyšska, Rakúska, Slovenska a Švédska.

Slovensko vlani hospodárilo s deficitom 6,16 percent hrubého domáceho produktu, pričom pôvodne schválený rozpočet počítal s deficitom 0,49 percent HDP. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť odhadla vplyv samotnej pandémie na deficit verejnej správy v minulom roku vo výške 3,9 percent HDP. V tomto roku vláda ráta s deficitom vo výške 9,472 miliardy eur, čo je takmer desať percent HDP. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť odhaduje deficit na 6,911 miliardy eur alebo 7,12 percent HDP. To je o 4,12 percent HDP viac ako povoľovali pred pandémiou platné kritériá Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok