Prezidentka sa prihovorila pápežovi: Majme odvahu. Potrebujeme ľudskosť a spoluprácu

TA3
13.9.2021 10:06

Prezidentka sa poďakovala pápežovi Františkovi za návštevu Slovenska a v Prezidentskej záhrade mu venovala príhovor. Spomenula v ňom nielen myšlienky pápeža a jeho prácu, ale aj históriu Slovenska. Podľa nej je kresťanstvo pevnou súčasťou našej kultúrnej identity.

"Keď som sa pred niekoľkými mesiacmi s vami stretla, povedali ste mi, že Slovensko máte vo svojom srdci. V týchto dňoch máme možnosť ukázať vám, že vaša osoba, vaše duchovné poslanie a vaše myšlienky majú miesto v našich srdciach," prihovorila sa pápežovi Františkovi prezidentka Zuzana Čaputová.

V príhovore na stretnutí v Prezidentskej záhrade citovala aj jeho slová, že "táto doba nie je len epochou zmien, ale je zmenou epochy“. Podľa nej je kresťanstvo a katolícka cirkev pevnou súčasťou kultúrnej identity Slovákov, pápeža privítala aj ako inšpiráciu pre budúcnosť. "Výsledkom každej našej snahy, spoločenskej diskusie či politickej súťaže nesmie byť víťazstvo a porážka, ale pochopenie a nájdenie porozumenia," uviedla s tým, že jediný spôsob, ako zvládnuť viaceré krízy, je spolupráca.

"Jediné, čo potrebujeme, je ľudskosť, uvedomenie si pri pohľade na kohokoľvek z nás, že ty si ja a ja som ty, že tvoríme jednotu. Majme teda odvahu k ľudskosti," dodala.

Prezidentka vyzdvihla aj záujem pápeža o klimatické zmeny. Citovala slová z ich spoločných rozhovorov: „Boh odpúšťa vždy, človek občas a príroda nikdy“. "Súhlasím s vami a ak máme prežiť, musíme sa znovu učiť tomu, ako byť citliví voči našej planéte, ktorá nám v minulosti šepkala a teraz už kričí, že nás nedokáže uniesť, lebo sme pre ňu priťažkí. Musíme sa na príčiny a dôsledky klimatickej krízy pozerať ako na spoločný problém a hľadať spoločné riešenia," zdôraznila Čaputová, ktorá sa pápežovi za návštevu Slovenska poďakovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok