Veľký zásah na NAKA: Zadržali bývalého šéfa vyšetrovacieho tímu Očistec Čurillu

TA3 TASR
13.9.2021 09:16

Úrad inšpekčnej službypodľa informácií Televízie TA3 v pondelok ráno zadržal v priestoroch NAKA Jána Čurillu, bývalého šéfa vyšetrovacieho tímu Očistec. V kauze Očistec ide o vyšetrovanie policajných funkcionárov.

V pondelok zadržal vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby štyroch príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry. Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi z trestnej veci takzvaného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov vzniesol aj obvinenie. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Dvojica Ján Čurilla a Pavol Ďurko sú obvinení zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. „Pokyn na vznesenie obvinenia vydal prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava,“ spresnil Skladan.

V ranných hodinách ich zadržali v priestoroch Prezídia Policajného zboru. „Výsluch obvinených za účasti ich obhajcu sa začal 13. septembra 2021 o 13.30 h. Po výsluchu obvinených bude vyhodnotený obsah ich výsluchov a v kontexte ďalších dôkazov bude stanovený ďalší procesný postup,“ doplnil hovorca prokuratúry.

Ďalší dvaja príslušníci NAKA boli zadržaní v trestnej veci vedenej pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby vydal uznesenie o začatí trestného stíhania 6. septembra. „Následne 13. septembra 2021 v ranných hodinách ako podozrivých zadržal a predviedol z miesta výkonu ich služby,“ dodal hovorca s tým, že v súčasnom štádiu trestného konania nie je možné poskytnúť ďalšie informácie.

V súvislosti s ovplyvňovaním pravdivosti výpovedí svedkov bol už odsúdený na podmienečný trest Csaba Dömötör. Obvinení sú aj takáčovec Matej Zeman i podnikateľ Peter Petrov. Dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Peter Scholtz v júli pozastavil činnosť vedúcej špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby Diane Santusovej. Činnosť tímu, ktorý prešetruje údajné manipulovanie svedeckých výpovedí, pozastavená nie je.

Podľa Mikulca ide o zastrašovanie

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) to považuje za pokračovanie snáh o zastrašovanie vyšetrovateľov. "Som skutočne znepokojený tým, čo sa deje. Vnímam to ako ďalšiu účelovú akciu po tom, ako za záhadných okolností unikol z NAKA realizačný návrh na päticu mien za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny," spresnil s tým, že ho neprekvapuje, že prípad dozoruje krajská prokuratúra, "ktorá účelovo obvinila aj policajného prezidenta". Dodal, že každým dňom rastie jeho presvedčenie o špinavých hrách v pozadí.

NAKA v rámci akcie Očistec zadržala vlani viacerých policajných exfunkcionárov. Skupina okolo nitrianskeho podnikateľa a väzobne stíhaného Norberta Bödöra mala pozostávať z 18 osôb. Medzi obvinenými sú aj policajný exprezident Tibor Gašpar, exriaditeľ NAKA Peter Hraško. Voči špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi sa už vedie súdny proces.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok