Irán opäť povolí monitorovanie svojich jadrových zariadení

TA3 TASR
12.9.2021 22:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu sa dohodla s Iránom na monitorovaní jadrových zariadení. Medzinárodní inšpektori budú môcť nainštalovať nové pamäťové karty do kamier a pokračovať tak v monitorovaní iránskych jadrových aktivít.

Irán v nedeľu súhlasil, že povolí medzinárodným inšpektorom nainštalovať nové pamäťové karty do monitorovacích kamier vo svojich citlivých jadrových objektoch, aby mohli pokračovať v zaznamenávaní tamojších aktivít. Nový riaditeľ Iránskej organizácie pre atómovú energiu Mohammad Eslámí rozhodnutie oznámil po stretnutí s generálnym riaditeľom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, skrátene MAAE, Rafaelom Grossim v Teheráne.

Týmto krokom sa Teherán môže vyhnúť diplomatickej roztržke na nadchádzajúcom zasadnutí Rady guvernérov MAAE. Západné krajiny žiadajú potrestanie Teheránu za nedostatočnú spoluprácu s inšpektormi tejto dozornej agentúry OSN, ktorým Irán od konca februára obmedzuje prístup k monitorovacím zariadeniam v rámci sporov okolo stroskotávajúcej jadrovej dohody s veľmocami.

Šéf MAAE pricestoval do Teheránu po prvý raz, odkedy na poste iránskeho prezidenta minulý mesiac vystriedal umierneného Hasana Rúháního zástanca tvrdej línie Ebráhím Raísí. MAAE v utorok 7. september informovala, že monitorovanie jadrových aktivít Iránu je "vážne narušené", odkedy Teherán 23. februára obmedzil jej inšpekcie. Islamská republika reagovala na skutočnosť, že v tom čase nový americký prezident Joe Biden nezrušil sankcie zavedené administratívou bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa.

Trumpova vláda najprv jednostranne odstúpila od jadrovej dohody svetových veľmocí s Iránom z roku 2015, známej tiež ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), a následne na islamskú republiku opätovne uvalila hospodárske sankcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok