FOTO Pápež sa stretol s predstaviteľmi cirkví, biskup evanjelikov vystúpil s prejavom

TA3 TASR
12.9.2021 16:57

Svätý Otec František sa po prílete na Letisko M. R. Štefánika v Bratislave presunul na Apoštolskú nunciatúru, kde sa konalo ekumenické stretnutie. Na úvod hlavu katolíckej cirkvi privítal predseda Ekumenickej rady cirkví Ivan Eľko.

FOTO Pápež sa stretol s predstaviteľmi cirkví, biskup evanjelikov vystúpil s prejavom
TASR/Michal Svítok

V dobre a napredovaní jedného je ukryté aj dobro a napredovanie druhých. Dnes už žiadna cirkev nemôže mať radosť zo sledovania kríz a konfliktov, umenšovania počtov či pohasínania viery. To cirkvi spoločne sťahuje dolu. Cirkvi sa však spoločne tešia z napredovania a rastu iných. Tak sa chce Ekumenická rada cirkví na Slovensku pozerať na návštevu pápeža Františka v SR. Na stretnutí so Svätým Otcom to uviedol predseda ekumenickej rady a generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Ivan Eľko.

Ekumenická rada cirkví sa podľa Eľka bude tešiť na ovocie návštevy pápeža. Verí, že prehĺbi záujem o verný kresťanský život u rímskokatolíkov. "Ak celá táto nesmierne široká a bohatá služba ľudským dušiam, konaná či na globálnej, alebo miestnej úrovni, je konaná z pozícií starých ekumenických vyznaní kresťanskej viery, z vernosti Písmu, zo skutočnej Kristovej lásky a z odmietnutia kompromisov so svetom, potom prináša požehnanie nielen tým, ktorým je táto služba priamo určená, ale mnohým ďalším v iných cirkvách," povedal Eľko.

Predstavitelia cirkví sú presvedčení, že z duchovného požehnania jednej cirkvi môžu mať úžitok iné cirkvi. Eľko pripomenul, že tento rok je 20. výročie prijatia dohovoru o vzájomnom uznávaní si krstu svätého. Na Slovensku to podľa neho bola prelomová ekumenická udalosť týkajúca sa rímskokatolíckej cirkvi oboch obradov, ECAV a Evanjelickej cirkvi metodistickej. "Máme odvahu viery ponúknuť pripojenie sa k dohode aj ďalším cirkvám," podotkol Eľko. Dodal, že sa tešia, že tému krstu svätého a jeho ekumenických dôsledkov zdôrazňuje aj pápež.

Súčasťou nedeľného popoludňajšieho stretnutia v priestoroch Apoštolskej nunciatúry bola aj modlitba Žalmu 103, skupinová fotografia a osobný pozdrav účastníkov. Ekumenická rada cirkví v Slovenskej republike je spoločenstvo cirkví, ktoré vyznávajú Ježiša Krista ako Spasiteľa a hlavu cirkvi. Úzka spolupráca medzi Ekumenickou radou cirkví v Slovenskej republike a rímskokatolíckymi cirkvami sa rozvinula pri štúdiu Charty Oecumenica, dokumentu, ktorý spoločne vypracovali Konferencia európskych cirkví a Rada európskych biskupských konferencií.  

Katolícka biskupská konferencia má v Ekumenickej rade cirkví v Slovenskej republike štatút pozorovateľa. "Predsedom orgánu je Ivan Eľko, generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku, podpredsedom Ján Szőllős z Bratskej jednoty baptistov v Slovenskej republike," priblížili z tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska.

Nunciatúru zriadil ešte Ján Pavol II.

Apoštolská nunciatúra na Slovensku, ktorú 1. januára 1993 zriadil vtedajší pápež Ján Pavol II., sídli v Bratislave. Prvým nunciom s trvalým pobytom v krajine po vyhlásení samostatnosti Slovenska bol arcibiskup Luigi Dossena. Nunciatúra spočiatku z dôvodu absencie osobitného sídla bola umiestnená u sestier uršulínok v Bratislave, v ich dome na Uršulínskej ulici.

Poďakovania od kardinála

Pri príležitosti zriadenia nunciatúry v Bratislave vtedajší štátny sekretár kardinál Angelo Sodano vyjadril svoju vďačnosť "národným a mestským inštitúciám, ktoré pochopili hodnotu tohto pápežského zastúpenia a prispeli k jeho vytvoreniu". Ďalšie poďakovanie patrilo "slovenskému episkopátu, rehoľným rodinám a všetkým, ktorí nám v týchto rokoch veľmi pomohli".

Po ekumenickom stretnutí sa pápež František súkromne stretne s členmi Spoločnosti Ježišovej zo Slovenska. Na stretnutí bude prítomných zhruba 50 jezuitov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok