Pápeža na letisku privíta aj Patakyová či Mikloško. Symbolizujú spoločné hodnoty

TA3 TASR
12.9.2021 13:14

Pápeža Františka privíta v nedeľu popoludní na bratislavskom letisku spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, predstaviteľ katolíckeho disentu František Mikloško, preživšia holokaustu Herta Vyšná a riaditeľka občianskeho združenia Plamienok zaoberajúceho sa rozvojom detskej domácej paliatívnej starostlivosti Mária Jasenková. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Pápeža na letisku privíta aj Patakyová či Mikloško. Symbolizujú spoločné hodnoty
TASR/AP

 "Tieto osobnosti symbolizujú hodnoty, ktoré prezidentku SR spájajú s pápežom Františkom: ochrana ľudských práv, slobody a demokracie a súcit s najslabšími a najzraniteľnejšími," vysvetlil. Na privítaní Svätého Otca sa tiež zúčastnia predseda Národnej rady SR Boris Kollár, premiér Eduard Heger, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok a vedúci Kancelárie prezidenta SR Metod Špaček spolu s veľvyslancom SR pri Svätej stolici Marekom Lisánskym a primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

Ako ďalej priblížil Strižinec, v delegácii Svätej stolice na letisku bude štátny sekretár Pietro Parolin, prefekt kongregácie pre východné cirkvi Leonardo Sandri, predseda Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg Miguel Á. Ayuso Guixot, substitút Štátneho sekretariátu Edgar Pea Parra, apoštolský nuncius na Slovensku Giacomo Guido Ottonello, bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský, pracovník štátneho sekretariátu George Jacob Koovakad, sekretár Apoštolskej nunciatúry Andriy Yevchuk, pápežský ceremoniár Ján Dubina a tajomník KBS Ivan Ružička.

Prílet bude sledovať 150 novinárov

Prílet pápeža Františka na Slovensko bude priamo na letiskovej ploche sledovať aj približne 150 domácich a zahraničných novinárov. "Svätého Otca budú vítať aj stovky veriacich z farnosti v bratislavských Vajnoroch, kde v roku 1990 celebroval svätú omšu pápež Ján Pavol II. pri svojej prvej návšteve SR," uviedol hovorca. Členovia detského folklórneho súboru Lúčka v krojoch z Važca privítajú pápeža podľa tradície chlebom a soľou.

Kytica, ktorú pápež František dostane pri privítaní, je vytvorená len z pôvodných slovenských druhov rastlín a bylín charakteristických pre náš región. "Ide napríklad o ľubovník, starček, bedrovník, hlaváč, rebríček a prilbicu. Autorom kytice je florista Róbert Bartolen a okrem iného symbolizuje aj poďakovanie Bohu, že práve Slovákom daroval krajinu s takou krásnou prírodou," objasnil Strižinec.

Po prílete do Bratislavy bude program návštevy pápeža Františka pokračovať na Apoštolskej nunciatúre najskôr ekumenickým stretnutím a neskôr súkromným stretnutím s členmi Spoločnosti Ježišovej. V pondelok (13. 9.) pápeža prijme prezidentka Zuzana Čaputová. Na prednom nádvorí Prezidentského paláca sa uskutoční oficiálny privítací ceremoniál a v Prezidentskej záhrade sa bude konať stretnutie s predstaviteľmi politického a spoločenského života, na ktorom zaznejú príhovory prezidentky SR a Svätého Otca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok