FOTO Pápež sa stretol s Orbánom. Rozhovor prebiehal za zatvorenými dverami

TA3 TASR
12.9.2021 10:50

Pápež František sa v nedeľu v Budapešti stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Stretnutie sa uskutočnilo za zatvorenými dverami. V Budapešti upozornil aj na "hrozbu antisemitizmu" v Európe a mimo nej.

Orbán sa s pápežom stretol v priestoroch budapeštianskeho Múzea výtvarného umenia (Szépművészeti Múzeum). Maďarský premiér na sociálnej sieti zverejnil fotografiu z tejto schôdzky, na ktorej si s pápežom podáva ruku.  Na jednej strane bude stáť Orbán, ktorý sa stavia do úlohy ochrancu "kresťanskej Európy" pred migráciou. Pápež František na druhej strane žiada pomoc pre ľudí, ktorí sú odsúvaní na okraj záujmu, a ľudí všetkých náboženstiev, ktorí utekajú pred vojnou a chudobou.

"Pápeža Františka som poprosil, aby nedopustil stratu kresťanského Maďarska," napísal Orbán po stretnutí na sociálnej sieti.

Hovoril o hrozbe antisemitizmu

 "Som presvedčený, že hrozba antisemitizmu stále číha v Európe aj inde," povedal František v príhovore na stretnutí s predstaviteľmi katolíckej cirkvi a židovskej komunity Maďarska. Túto hrozbu označil za "rozbušku", ktorá nesmie začať horieť. Najlepší spôsob, ako ju zneškodniť, je podľa pápeža spolupráca a podpora bratskej jednoty.

František sa v priestoroch múzea stretol aj s maďarským prezidentom Jánosom Áderom, členmi konferencie katolíckych biskupov Maďarska. Okrem toho v Budapešti odslúži omšu na záver 52. medzinárodného eucharistického kongresu. Omša sa uskutoční na Námestí hrdinov (Hősök tere) v Budapešti. Na tomto mieste sa od nedeľňajšieho rána zhromažďujú pútnici z celej krajiny. František následne odletí do Bratislavy na pastoračnú návštevu Slovenska. Tá potrvá do stredy 15. septembra.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok