Biden obhajoval ústup z Afganistanu: Nemôžeme podniknúť inváziu do každej krajiny, kde je al-Káida

TA3 TASR
12.9.2021 07:36

Americký prezident Joe Biden, ktorý počas návštevy miesta havárie štvrtého uneseného lietadla pri obci Shanksville v štáte Pensylvánia, neplánovane verejne prehovoril, opäť obhajoval kritizovaný ústup z Afganistanu s tým, že USA nemôžu "podniknúť inváziu" do každej krajiny, kde je prítomná teroristická organizácia al-Káida.

Biden obhajoval ústup z Afganistanu: Nemôžeme podniknúť inváziu do každej krajiny, kde je al-Káida
TASR/AP

Biden nemal v pláne verejné vystúpenia, ale zareagoval na novinársku otázku týkajúcu sa chaotického ústupu z Afganistanu a následného poklesu popularity v prieskumoch verejnej mienky. "Mohla by sa al-Káida (do Afganistanu) vrátiť? Áno. Ale viete, že sa už stihli vrátiť aj iné miesta?" spýtal sa novinárov v blízkosti hasičskej stanice v Shanksville. 

"Aká je stratégia? Podniknúť inváziu na každé miesto, kde je al-Káida a nechať tam vojakov? To hádam nie!" uviedol Biden, s tým, že vždy bol omyl myslieť si, že Afganistan by sa mohlo podariť zmysluplne zjednotiť.


     

Biden zdôraznil, že americké sily splnili svoju misiu, keď vypátrali a zastrelili vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina, ktorý sa v tom čase skrýval v Pakistane. Spojené štáty si v sobotu pripomenuli 20. výročie od teroristických útokov z 11. septembra 2001, pri ktorých prišlo o život takmer 3000 ľudí.

Islamskí militanti z teroristickej siete al-Káida uniesli v USA štyri dopravné lietadlá. Zaútočili nimi na dva mrakodrapy Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku a na Pentagón. Štvrté lietadlo, ktoré sa do cieľa nedostalo, pretože únoscov premohli cestujúci, sa zrútilo do poľa pri obci Shanksville.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok