Poľským zdravotníkom prekáža byrokracia a ľahostajnosť vedenia, vyšli do ulíc protestovať

TA3 TASR
11.9.2021 22:44

Vyššie platy a lepšie podmienky v práci. To sú dva hlavné dôvody, pre ktoré poľskí zdravotníci vyšli do ulíc Varšavy. Prekáža im byrokracia a ľahostajnosť vedenia k zdraviu personálu zdravotníckych zariadení, ktorý prichádza do styku s covidovými pacientmi.

Poľským zdravotníkom prekáža byrokracia a ľahostajnosť vedenia, vyšli do ulíc protestovať
TASR/AP

Sektor zdravotníctva v Poľsku dostával menej financií už aj pred pandémiou a nízke platy prinútili mnohých zdravotníkov hľadať si prácu v iných členských krajinách Európskej únie. Protestujúci, medzi ktorými bolo mnoho pôrodných asistentiek, fyzikálnych terapeutov a laboratórnych technikov, búchali na bubny a trúbili na trúby. V príhovoroch a na pútačoch zdôrazňovali, že pracujú extrémne veľa hodín, čím ohrozujú svojich pacientov a aj sami smerujú k predčasnej smrti.

Zdravotné sestry v bielych čiapočkách niesli pútače s nápismi "Oddýchnutý zdravotník = pacient v bezpečí!", "Jedna zdravotná sestra na 30 pacientov!" alebo "Komu treba najprv pomôcť?" Organizátori vyzvali počas pochodu na minútu ticha na počesť pracovníkov v oblasti zdravotnej starostlivosti, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom.

Minister zdravotníctva Adam Niedzielski tvrdí, že je otvorený diskusii s protestujúcimi o ich požiadavkách, ale upozorňuje, že štát si nemôže dovoliť splniť všetky ich podmienky. Rokovania odborov s ministrom zdravotníctva v piatok stroskotali a ten obvinil organizátorov protestu z "predvádzania divadla" na uliciach v snahe dosiahnuť "potlesk spoločnosti". Protestný pochod sa konal v centre Varšavy a jeho trasa mala viesť aj okolo parlamentu a skončiť sa pri úrade premiéra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok