Spotrebiteľské Centrum sa chystá na banky pre úverové poplatky

SITA
3.11.2012 10:55

V prípade, ak banky mimosúdnu dohodu odmietnu, bude nasledovať podanie žaloby.

Spotrebiteľské Centrum sa chystá na banky pre úverové poplatky
SITA

Spotrebiteľské Centrum - nezisková organizácia sa chystá v pondelok 5. novembra zaslať výzvu na mimosúdnu dohodu štyrom bankám pre poplatky za správu a vedenie úverových účtov.

Ide o výzvu vo veci odstránenia protiprávneho stavu, ktorý podľa centra vzniká bezdôvodným obohacovaním sa pri vyberaní poplatkov za správu a vedenie úverových účtov. "V prípade, ak banky mimosúdnu dohodu odmietnu, bude nasledovať podanie žalôb o vydanie bezdôvodného obohatenia, zdržania sa protiprávneho konania a odstránenia protiprávneho stavu," uviedol pre agentúru SITA riaditeľ Spotrebiteľského Centra - neziskovej organizácie Miroslav Antoňak.

Zrušiť poplatky za vedenie úverového účtu chcú aj poslanci SDKÚ-DS Miroslav Beblavý a Lucia Žitňanská, ktorí predložili novelu Občianskeho zákonníka. Poplatok za vedenie úverového účtu v súčasnosti na Slovensku predstavuje od 3,30 eura po 3,99 eura mesačne.

Poplatok sa podľa poslancov uhrádza za spravovanie úveru, aj keď podľa nich fakticky nejde o žiadnu správu úveru a je len administratívnou činnosťou banky, ktorá logicky súvisí s jej predmetom podnikania a charakterom zmluvného záväzku. Za uvedený poplatok banka podľa poslancov neposkytuje spotrebiteľovi žiadnu službu, hoci ten predpokladá, že mu nejaká služba poskytnutá bude.

Poslanci sa inšpirovali rozhodnutím nemeckého Spolkového súdneho dvora z minulého roka, ktorý rozhodol, že účtovanie poplatku za vedenie úverového účtu je v rozpore so smernicou Európskej únie.

Zákonnosť vyberania poplatkov za vedenie úverových účtov chce dať súdom preveriť aj minister financií Peter Kažimír. Nedávno vyhlásil, že už začali rozhovory s ministerstvom spravodlivosti o tom, ako riešiť situáciu. Rozhodnú, či sa obrátia na Ústavný súd SR, alebo na všeobecné súdy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok