Krvné zrazeniny a kŕčové žily spolu súvisia. Takto vaše lýtko volá na poplach

TA3/bd
11.9.2021 14:30

Červené miesto, ktoré sa práve objavilo na vašom lýtku, môže byť viac než len nepríjemnosť. Existuje šanca, že je kožným znakom toho, že v jednej z vašich ciev sa chystá vážnejší problém.

Krvné zrazeniny a kŕčové žily spolu súvisia. Takto vaše lýtko volá na poplach
FreePik

Čo je povrchová tromboflebitída?

Začervenané miesto na lýtku môže byť znakom zápalu v žilách, ktorý sa najčastejšie spája s krvnou zrazeninou, a treba ho brať vážne. Lekársky názov tohto stavu je tromboflebitída povrchových žíl. Krvná zrazenina sa zvyčajne nachádza tesne pod povrchom kože. Tieto zrazeniny sa môžu vytvárať v existujúcej kŕčovej žile. Ak je žila dostatočne veľká, krv sa začne hromadiť a neskôr zrážať. Dochádza k tomu napr. po zranení nohy. Niekedy sa objavia aj v rukách po umiestnení intravenóznej kanyly. Pravdepodobne si tiež všimnete opuch a lýtko môže byť bolestivé pri aktivite, ale aj v pokoji.

zrazenina FreePik

Hlboká trombóza

Tromboflebitída nebýva vždy smrteľne nebezpečná a dokonca nemusí vyžadovať liečbu, ale zvyšuje šance na rozvoj potenciálne smrteľnej hlbokej venóznej trombózy. Ak sa v hlbokých žilách vašich nôh vytvorí venózna trombóza, zrazenina sa môže uvoľniť a putovať do vašich pľúc, čo spôsobí pľúcnu embóliu. Až 20 percent ľudí s povrchovými problémami žíl má tiež vnútorné trombózy. Ak sa u vás vyskytuje bolesť a opuch lýtka po dlhom lete alebo dlhšej nečinnosti, dajte si skontrolovať žily. 

Lekár vie ultrazvukom zistiť, či je vaša výrazná červená škvrna na lýtku krvnou zrazeninou.Z krvných testov sa zase zistí v tele nejaký zápal. Ďalšie potenciálne príčiny môžu zahŕňať celulitídu, uštipnutie hmyzom alebo iný typ infekcie.

zrazenina FreePik

Rýchla liečba

Bolesť, opuch a začervenanie pri správnej liečbe zvyčajne ustúpia do týždňa alebo dvoch. Užívanie protizápalových liekov a obklady sú tiež záruka zlepšenia príznakov tromboflebitídy. Akýkoľvek opuch alebo zápal je možné zmierniť zdvihnutím nôh, nosením kompresných ponožiek a pravidelným pohybom.

V závažnejších prípadoch vám lekár predpíše lieky na riedenie krvi, ktoré zabraňujú tvorbe krvných zrazenín. Ak nemôžete užívať lieky na riedenie krvi, do hlavnej žily v bruchu vám vložia filter, ktorý zabráni uvoľneniu zrazeniny a jej cestovaniu do pľúc.

zrazenina FreePik

Dôležitá prevencia 

Najlepším spôsobom, ako znížiť šance na vznik krvnej zrazeniny v lýtku, je viesť zdravý životný štýl, udržujte svoju váhu v normálnom rozmedzí a ak fajčíte, prestaňte. Nadváha a fajčenie sú rizikom pre rozvoj povrchových aj vnútrožilových zrazenín. 

Medzi ďalšie riziká patrí starnutie, užívanie antikoncepčných tabletiek, hormonálna substitučná terapia, rodinná anamnéza poruchy zrážania krvi, imobilita, dlhé sedenie alebo pripútanie na lôžko a predchádzajúce epizódy so zrazeninami. 

Krvné zrazeniny sa zvyčajne tvoria v kŕčových žilách, ich urýchlená liečba môže zabrániť budúcim epizódam. Procedúra nazývaná skleroterapia zahŕňa injekciu roztoku do kŕčovej žily, ktorá ju rozpustí. Žily môžu byť tiež „zapečatené“ laserovou terapiou alebo rádiofrekvenciou, alebo sa odstránia chirurgicky.

Témy: liek trombóza
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok