Teológ a filozof Halík: Pápež prekvapil už pri nástupe do funkcie. Zavádza revolúciu milosrdenstva

TA3
9.9.2021 21:00

Prvý pápež z Južnej Ameriky a prvý pápež jezuita. Kto je František a čo so sebou prináša na Slovensko? V špeciálnom vydaní Témy dňa sme sa zhovárali s teológom a filozofom Tomášom Halíkom, ktorý v minulosti pracoval vo Vatikáne a bol aj pri zvolení Františka za hlavu cirkvi.

Vatikán Pápež František Urbi et orbi 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

František usiluje o zmenu atmosféry v cirkvi

Pápež František je osobnosťou, ktorá prekvapila už pri nástupe do funkcie. "Veľkým znamením bolo, aké si zvolil meno. František je symbolom chudobných, patrónom ekologických snáh, bol reformnou postavou. Pápež presne toto robí. Upútalo nás, ako vystúpil. Prišiel v jednoduchom oblečení a pozdravil sa civilným spôsobom. Tá nádej, ktorú sme mali na začiatku, nás nesklamala," opisuje svoje zážitky Tomáš Halík, ktorý bol pri zvolení pápeža vo Vatikáne.

"Pápež usiluje aj o zmenu atmosféry cirkvi," vysvetľuje Halík v rozhovore pre TA3. Podľa neho je iný ako jeho predchodcovia. Čím to môže byť? Ján Pavol II. a Benedikt XVI. naplnili úlohu cirkvi a vyrovnali sa s obdobím modernity. Dnes už však žijeme v postmodernej dobe. Podľa Halíka je to práve Františkov osobitný štýl, čo si podmaňuje srdcia ľudí aj mimo cirkvi. "Je dôležté, aby sa človek nestal bábkou v tomto prostredí. Svojou ľudskosťou a obyčajnosťou oslovuje mnohých ľudí," dodal.

Hľadá ľudí na okraji spoločnosti

Halík tiež hovorí o "revolúcii milosrdenstva", ktorú so sebou prináša pápež. "Je relatívne konzervatívny, ale mení štýl. Nie je úplne progresívny, je milosrdný. Má otvorené srdce pre potreby ľudí." V cirkevnom svete by si Halík na nálepky ako progresívny či konzervatívny dával pozor, preberáme ich totiž z politiky. Svet podľa neho prechádza zmenami a je potrebné, aby sa aj kresťanstvo chápalo novým spôsobom. Práve tu zohráva rolu pápež.

"Prechádzame akousi ďalšou kultúrnou revolúciou, tretím osvietenstvom. Mláda generácia má nové hodnoty, jendou z nich je aj zodpovednosť za životné prostredie," vysvetľuje Halík, podľa ktorého na to pápež nadväzuje.

Prekvapilo ho, koľko dní pápež na Slovensku strávi, podľa neho je to však aj signálom dištancovania sa od Orbána a jeho politiky. František totiž napokon v Maďarsku, tesne pred príchodom na Slovensko, strávi oveľa kratší čas. "Nechcel, aby využíval jeho autoritu. Oveľa väčšiu pozornosť tak venuje Slovensku," povedal s tým, že František upriamuje svoj záujem aj na to, čo je na okraji.

"Hľadá ľudí na okraji a tých, ktorých väčšinová spoločnosť možno neberie tak vážne. Chce ukázať ich dôležitosť. Myslím si, že je dobre informovaný o situácii na Slovensku. A je dôležité, aby cirkev ukázala aj inú tvár, ako konzervatívnych biskupov," hovorí Halík. Aj stretnutie s Rómami v našom prostredí je podľa neho dôležité.

Cirkev by sa podľa Halíka mala vyhnúť extrémom a reagovať na požiadavky doby. Pápež svojím posolstvom a činmi ukazuje tvár kresťanstva, ktorá je zrozumiteľná a vierohodná aj pre tých, ktorí nie sú veriacimi. Halík verí, že na množstvo ľudí urobí dojem.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok