Zlyhal sovietsky aj americký model. Treba zabrániť vzniku čínskeho modelu, varuje Kmec

TA3
10.9.2021 07:00

Nástup Talibanu priniesol do Afganistanu chaos. Celý svet s obavami sleduje, ako sa vyvíjajú vzťahy radikálneho hnutia s teroristickými skupinami. Taliban sa zároveň snaží presvedčiť svet, že by ho mal brať ako partnera. O tom, čo bude pre Európu znamenať radikalizácia pomerov v Afganistane, sme diskutovali s poslancom a diplomatom Petrom Kmecom.

Šéf CIA mal v Kábule utajené stretnutie so spoluzakladateľom Talibanu
TASR/AP

Taliban vo výhode

"Taliban má, paradoxne, veľmi výhodnú situáciu, pretože z krajiny vyhnal medzinárodné spoločenstvo a prevzal veľmi dobre vyzbrojenú afganskú armádu a afganske policajné sily," vysvetlil situáciu Kmec. Podotkol, že z vojenského hľadiska by mal mať Taliban krajinu silno pod kontrolou, otázna je však schopnosť hnutia vládnuť.

"Taliban vyhlásil vládnutie na spôsob islamského emirátu, takže to bude krajina, ktorá bude uznávať právo šaría pred sekulárnymi spôsobmi vládnutia," zhodnotil diplomat. Pripomenul, že hnutie už stihlo zrušiť ministerstvo pre rovnoprávnosť žien a zaviedlo "ministerstvo pre cnosť". S tým budú súvisieť kontroly správania ľudí na ulici a oblečenia žien.

Kmec sa nazdáva, že ak umožní Taliban ženám vzdelávanie, pôjde o striktne náboženské, v žiadnom prípade nie o civilné vzdelanie.

Riziko terorizmu

V súvislosti s výročím útoku na mrakodrapy Svetového obchodného centra v New Yorku a posilnením radikálnych islamistov sa objavuje aj otázka, či opäť nestúpne riziko teroristických útokov v západnom svete. "Treba povedať, že taký útok, aký sa udial 20 rokov dozadu, už nie je reálny, pretože spôsobilosti Al Káidy sú už veľmi oslabené," myslí si Kmec. Zdôraznil aj význam smrti Usámu bin Ládina, ktorý presadzoval agresívnu cestu.

Podľa Kmeca bude v budúcnosti dochádzať skôr k destabilizačným snahám v rámci niektorých krajín než k veľkým teroristickým útokom. Kmec si myslí, že islamisti sú aj naďalej veľmi aktívni, ale kapacity už nevedia vytvoriť tak, aby mohli zaútočiť v širokom vojenskom rozsahu.

Jednotný prístup

"Ako vieme, sovietsky model zlyhal, momentálne zlyhal americký model, takže treba zabrániť tomu, aby tam bola snaha o vytvorenie nejakého čískeho modelu," povedal diplomat s tým, že je veľmi dôležité, aby západné spoločenstvo vtiahlo do diskusií čo najrýchlejšie Rusko a Čínu - aj s ohľadom na to, že ide o susedné krajiny, resp. v prípade Ruska skôr o vplyv v stredoázijských krajinách.

Podľa Kmeca je veľmi dôležité, aby bolo medzinárodné spoločenstvo jednotné. Ak by krajiny G20 s Talibanom komunikovali jednotne, Kmec sa nazdáva, že by bola šanca na dosiahnutie spoločného riešenia. "Taliban potom nebude mať východisko," zhrnul diplomat.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok