Uctime si obete holokaustu, vyzýva prezidentka. Upozornila na Kamene zmiznutých

TA3 TASR
9.9.2021 11:24

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzýva ľudí, aby si uctili pamiatku obetí holokaustu a spoznali ich príbehy. Na sociálnej sieti poukázala na Kamene zmiznutých - Stolpersteine, ktoré pripomínajú "príbehy nespravodlivosti a nepredstaviteľného utrpenia." Urobila tak pri príležitosti 80. výročia od prijatia tzv. Židovského kódexu.

Zuzana Čaputová 1140px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Spoznať príbehy obetí

"Pred 80 rokmi vláda Slovenského štátu po vzore Norimberských rasových zákonov prijala Židovský kódex. Dnes už vieme, že bol krokom k deportáciám do koncentračných táborov, ktoré sa začali o niekoľko mesiacov neskôr," napísala.

Priblížila, že rozsah ľudských strát, ktoré takto vznikli, dokumentuje viacero pamätníkov. Medzi nimi aj Kamene zmiznutých – Stolpersteine, ktoré na vyše 70 adresách na Slovensku a mnohých ďalších miestach po celej Európe pripomínajú miesta, kde žili alebo pôsobili ľudia zavraždení počas holokaustu. "Keby sa naša spoločnosť o nich neobrala, bola by dnes poznateľne iná," napísala Čaputová.

V tejto súvislosti vyzvala ľudí, aby o kamene symbolicky "zakopli" a spoznali tak príbehy obetí. "Za každým jedným z nich je ľudský osud, ktorý nás poučí o našej histórii," uviedla.

Výročie Židovského kódexu

Slovensko si vo štvrtok pripomína 80. výročie prijatia Židovského kódexu – protižidovskej právnej normy prijatej vládou Slovenského štátu v roku 1941. Židovský kódex sa radil medzi najtvrdšie protižidovské právne opatrenia v Európe. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pripomenulo, že tragickým vyústením bolo 70.000 obetí holokaustu z územia vtedajšieho Slovenska.

Prezidentka sa pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu vo štvrtok zúčastní na pietnej spomienke v Múzeu holokaustu v Seredi, kde vystúpi s príhovorom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok