Bývalý afganský prezident sa ospravedlnil z exilu, hovorí o najťažšom rozhodnutí v živote

TA3 TASR
9.9.2021 07:11

Bývalý afganský prezident Ašraf Ghaní sa v stredu ospravedlnil Afgancom z exilu za náhly pád svojej vlády. Ghaní z Kábulu odišiel v polovici augusta, keď do mesta vpadlo hnutie Taliban, pripomína agentúra Reuters.

Bývalý afganský prezident sa ospravedlnil z exilu
TASR/AP

Ghaní vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri uviedol, že z Kábulu odišiel po naliehaní svojho bezpečnostného tímu. Ten mu vraj povedal, že ak zostane, bude riskovať, že mesto zažije "rovnaké pouličné boje, aké utrpelo počas občianskej vojny v 90. rokoch 20. storočia". "Opustiť Kábul bolo najťažším rozhodnutím v mojom živote, ale veril som, že to bol jediný spôsob, ako udržať pokoj zbraní a zachrániť Kábul a jeho šesť miliónov obyvateľov," napísal Ghaní.

Ghaního najnovšie vyhlásenie sa do veľkej mieri zhoduje so správou, ktorú bezprostredne po svojom odchode z Kábulu zverejnil zo Spojených arabských emirátov. Jeho vtedajšie vyhlásenie vyvolalo ostrú kritiku zo strany bývalých ministrov jeho vlády, ktorí ho obvinili z toho, že svoju vlasť zradil.

S miliónmi vraj neodišiel

Ghaní, bývalý zamestnanec Svetovej banky, sa stal afganským prezidentom víťazstvom v dvoch sporných voľbách (z rokov 2014 a 2019), ktoré poznačili rozsiahle obvinenia z podvodov, ako na jeho strane, tak aj na strane jeho rivalov. Teraz ako "úplne a kategoricky nepravdivé" označil obvinenia, že zo svojej vlasti odišiel s miliónmi dolárov v hotovosti. "Korupcia je mor, ktorý našu krajinu mrzačí desaťročia, pričom boj proti korupcii bol jednou z priorít môjho úsilia v pozícii prezidenta," uviedol. Afgancov ďalej ocenil za obete, ktoré priniesli za posledných 40 rokov.

Nezaistil stabilitu ani blahobyt

"Je hlbokým sklamaním, že moja vlastná kapitola sa skončila podobnou tragédiou, ako pri mojich predchodcoch - bez zaistenia stability a blahobytu (v krajine). Ospravedlňujem sa afganskému ľudu, že som nemohol dosiahnuť iný koniec," dodal.

Situácia v Afganistane sa zhoršila po tom, ako Biden v apríli oznámil svoje rozhodnutie ukončiť operácie v krajine. Hnutie Taliban urýchlene spustilo rozsiahlu útočnú operáciu a 15. augusta vstúpilo do Kábulu bez toho, aby narazilo na odpor. Metropolu ovládlo v priebehu niekoľkých hodín. Prezident Ghaní vzápätí svoju vlasť opustil. 

Mnoho krajín evakuovalo svojich občanov a zamestnancov ambasád. Taliban prevzal kontrolu nad územím krajiny a nariadil všetkým zahraničným silám odísť do 31. augusta. Minútu pred polnocou z 30. na 31. augusta miestneho času odštartovalo z medzinárodného letiska v afganskej metropole Kábul posledné americké lietadlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok