Čo môžu dospelí robiť, aby ochránili deti pred covidom? Expert na infekcie má jednoduchú odpoveď

TA3
9.9.2021 07:00

Americký expert na infekčné choroby Anthony Fauci všetkým dospelým ľuďom poradil, čo môžu urobiť na ochranu detí, ktoré sú príliš malé na to, aby mohli byť očkované proti Covid-19.

spanielsko deti karantena 1140 px
SITA/AP

Kľúčové očkovanie

„Deti, ktoré sa vzhľadom na svoj vek ešte nemôžu dať zaočkovať, môžete chrániť tak, že ich obklopíte - či už ide o priateľov, rodinu, učiteľov, zamestnancov školy - očkovanými ľuďmi,“ povedal CNN Fauci, ktorý pôsobí aj ako riaditeľ Národného ústavu pre alergiu a infekčné choroby.

Podľa nedávnej štúdie centier pre kontrolu a prevenciu chorôb v USA potrebovalo viac detí návštevy pohotovosti a hospitalizáciu v tých štátoch USA, ktoré mali nižšiu zaočkovanosť. V období od polovice do konca augusta boli návštevy pohotovostí u detí s koronavírusom do 17 rokov 3,4-krát vyššie v štátoch s najnižšou zaočkovanosťou a hospitalizácie boli 3,7-krát vyššie ako v štátoch, ktoré dosiahli najvyššiu zaočkovanosť. Niektoré štáty sa usilujú zabrániť najnovšiemu nárastu nakazených práve tým, že dajú zaočkovať čo najviac ľudí, ktorí spĺňajú kritériá.

Problém s rúškami

Ak chcú Američania v tomto školskom roku udržať deti v triedach, ľudia musia nosiť rúška či respirátory, povedal Fauci. Nie je to však také jednoduché. Guvernér Kentucky Andy Beshear sa vyjadril, že má obmedzený počet možností, keďže štátni predstavitelia sú proti jeho snahe nariadiť v školách rúška.

"Keby som mal možnosť to urobiť práve teraz, zaviedol by som povinnosť nosiť respirátory na verejnosti aj v interiéri. Vieme, že je to osvedčený spôsob, ako spomaliť šírenie vírusu a v konečnom dôsledku pomôcť zdravotníckym zariadeniam spomaliť nápor nakazených," povedal Beshear pre NBC.

Nepríjemné rozhodnutia

Niektoré nemocnice v USA majú v súvislosti s treťou vlnou koronavírusu takmer kompletne naplnenú kapacitu. Fauci varuje, že už čoskoro budú zdravotníci musieť rozhodovať o tom, kto dostane lôžko na jednotke intenzívnej starostlivosti a kto nie. Podľa experta už neostáva veľa času. 

Fauci sa vyjadril, že najlepším spôsobom, ako zabrániť, aby zdravotnícki pracovníci museli robiť takéto ťažké rozhodnutia, je „zbaviť sa všetkého, čo nám bráni predchádzať novým infekciám“. Rúška sú dôležité, poznamenal expert na infekcie. Zdôraznil však, že „očkovanie je riešením číslo jedna“, ak chceme znížiť počet hospitalizovaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok