Takto vyzerá bezpečný návrat do práce po covide, aj pre neočkovaných

TA3/bd
8.9.2021 18:00

Milióny ľudí sa začínajú vracať na svoje pracovisko. Mnohé z nich majú zavedené covid opatrenia na uľahčenie fyzického návratu ľudí do kancelárie. Niektorí zamestnávatelia sa môžu riadiť odporúčaniami Ministerstva zdravotníctva, ale aj nemusia. Keďže ide iba o návrhy a nie tvrdé predpisy, opatrenia závisia vo veľkej miere od vašej firmy. Ako zostať zdravý, v bezpeční aj počas jesennej vlny koronavírusu? Naplánujte si sami bezpečnostné a hygienické návyky.

Takto vyzerá bezpečný návrat do práce po covide, aj pre neočkovaných
FreePik

1. Sociálny dištanc

Ak nie sú všetci zamestnanci spoločnosti očkovaní, očakáva sa, že sa zníži počet ľudí vyskytujúcich sa na jednom mieste. Možno budete chodiť do práce každý druhý týždeň, aby ste sa všetci v kancelárii prestriedali. Stále môžete využívať možnosti videokonferencií. Vaša spoločnosť môže aj naďalej „podporovať prácu z domu“ pre čo najväčší počet zamestnancov. Osobné stretnutia môžu byť nahradené videohovormi. 

2. Úprava pracovných priestorov

Buďte pripravení na nové rozloženie kancelárie, ktoré vám pomôže udržať vás a vašich spolupracovníkov (alebo zákazníkov) od seba. V určitých prípadoch môžu byť napríklad nainštalované fyzické zábrany, ako napríklad priečky.

3. Nosenie rúška

Ak nie ste očkovaní, pokračujte v nosení rúška. To znamená, že si ho môžete dať dolu, keď ste sami vo vlastnej kancelárii. 

covid FreePik

4. Vetrajte

Zdá sa, že v uzavretých priestoroch sa zvyšuje riziko potenciálneho prenosu covidu vzduchom. Stagnujúci vzduch v prostredí môže zvýšiť šance na infekciu. Vedci dospeli k záveru, že normálne rozprávanie môže za sekundu emitovať tisíce kvapôčok ústnej tekutiny, ktoré môžu prenášať choroby, ktoré môžu vo vzduchu pretrvávať viac ako 8 minút. Preto je správne vetranie nevyhnutné.

5. Vyhnite sa zdieľaným priestorom a preplneným výťahom

Na zaistenie bezpečnosti neočkovaných ľudí by mali obmedzené niektoré spoločné priestory, ako kuchynky a konferenčné miestnosti, aby sa zabránilo ich preplneniu. Ak nemôžete ísť vo výťahu sami, otočte sa tvárou k stenám výťahu alebo k predným dverám a ďalej od ostatných osôb. Nedotýkajte sa ničoho, čoho sa nemusíte. Ak pracujete na nižšom poschodí, namiesto výťahu použite schody. 

covid FreePik

6. Buďte opatrní pri používaní WC

Spoločné toalety na pracovisku predstavujú z veľkej časti jedinečnú príležitosť na prenos ochorenia COVID-19. Keď ste na toalete, pred jej použitím si vždy umyte ruky mydlom. Pomáhate tak chrániť ostatných pred choroboplodnými zárodkami, ktoré môžete mať na sebe. Pred spláchnutím nezabudnite zatvoriť kryt toalety. Vyhnite sa dotyku s kľučkou na dverách, keď vyjdete z toalety.

7. Sólo obedovanie

Ak ešte nie ste úplne očkovaní, najbezpečnejším riešením je sólo stravovanie. Ľudia by nemali jesť spolu, ak spolu nežijú. Aj keď sa to môže zdať trochu pritiahnuté za vlasy, ale obed niekde vonku v parku na lavičke je najlepší spôsob, ako zabrániť tomu, aby ste od ostatných chytili prípadné choroboplodné zárodky. Nepoužívajte spoločné kávovary, dávkovače nápojov.

8. Zostaňte doma, ak ste chorí

Zamestnávatelia by mali aktívne podporovať zamestnancov s príznakmi horúčky alebo príznakmi respiračných chorôb, aby zostali doma. Ak sú vaše príznaky mierne, dajte sa otestovať na COVID-19 a môžete dokázať, že ste pripravení bezpečne sa vrátiť do pracovného prostredia.

covid FreePik
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok