Baroin: Francúzsko sa po odchode Grécka vzdá eura

SITA
2.11.2012 11:28

Odchod Grécka z eurozóny, ktorý hrozil v roku 2011, by podľa bývalého francúzskeho ministra financií Francoisa Baroina viedol k tomu, že Paríž by sa vzdal eura.

Baroin: Francúzsko sa po odchode Grécka vzdá eura
SITA

Vo svojej pripravovanej knihe "Čierna labuť", Baroin napísal, že v novembri 2011 vtedajší francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a nemecká kancelárka Angela Merkelová bývalému gréckemu premiérovi Georgemu Papandreouovi povedali, že Grécko nedostane pomoc, ak šéf gréckej vlády uskutoční referendum o balíčku úsporných opatrení, ktorý od krajiny žiadali poskytovatelia úverov.

Zverejnené pasáže pripravovanej knihy hovoria o rokovaniach Baroina s tromi poradcami, aby zhodnotili vplyv odchodu Grécka z menovej únie. Toto neoficiálne stretnutie sa zaoberalo iba pracovnými hypotézami. Baroin však uviedol, že odchod Grécka by nevyhnutne viedol k tomu, že Francúzsko by muselo opustiť eurozónu. O pripravovanej knihe informovala internetová stránka ekathimerini.com.

Podľa bývalého francúzskeho ministra financií Merkelová a Sarkozy gréckemu premiérovi povedali, že referendum o úsporných opatreniach nemôže uskutočniť. Baroin popisuje, ako Papandreou ustúpil a ohlásil, že referendum bude o členstve v eurozóne, a nie o podmienkach núdzovej pomoci. "Papandreou sa veľmi potil, hovoril zmätene, potom skolaboval. Bol zatlačený do kúta a nemal inú možnosť, ako hlasovať za euro alebo proti. Bol som osobne prítomný pri jeho politickej smrti," píše Baroin v knihe Čierna labuť.

V ekonomickej teórii sa termín čierna labuť používa pre udalosť, ktorá je náhodná a neočakávaná. Napríklad bankrot ruskej vlády bol čiernou labuťou pre úspešný hedžový fond Long Term Capital Management (LTCM) a úplne ho zničil. Bankrot ruskej vlády bol pre hedžový fond čiernou labuťou, pretože nijaký počítačový model fondu nemohol túto udalosť predvídať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok