USA sú novou vládou v Afganistane znepokojené, budú ju posudzovať podľa skutkov

TA3 TASR
8.9.2021 07:10

Spojené štáty vyjadrili znepokojenie nad zložením novej dočasnej afganskej vlády, ktorú v utorok predstavilo radikálne fundamentalistické hnutie Taliban. Zdôraznili však, že vládu talibov budú posudzovať podľa jej skutkov.

"Všimli sme si, že zverejnený zoznam mien (členov vlády) pozostáva výhradne z členov Talibanu alebo ich blízkych spolupracovníkov a že sa na ňom nenachádzajú nijaké ženy," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí.

Znepokojenie podľa neho vyvolávajú aj kontakty a minulosť niektorých členov kabinetu. "Budeme však posudzovať Taliban podľa jeho činov, a nie podľa slov," podčiarkol hovorca. V tejto súvislosti opäť apeloval na hnutie Taliban, aby umožnilo bezpečný odchod z krajiny všetkým americkým občanom, ale aj Afgancom, ktorí si želajú odísť. Spojené štáty tiež zdôraznili potrebu vytvorenia inkluzívnej vlády, ktorej súčasťou budú rôzne zložky afganskej spoločnosti.

Dočasným premiérom sa stane mulla Mohammad Hasan Achúnd, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname OSN a vo vláde bol aj v rokoch 1996 – 2001, keď Taliban zaviedol v Afganistane brutálny islamistický režim.

Jedným z dvoch Achúndových zástupcov bude mulla Abdal Ghaní Barádar, ktorý viedol rokovania s USA a podpísal dohodu vedúcu k definitívnemu stiahnutiu amerických vojakov z Afganistanu. Za ministra obrany bol vymenovaný mulla Mohammad Jakúb, syn zakladateľa tohto fundamentalistického hnutia mullu Omara. 

Šéfom rezortu vnútra a zároveň druhým podpredsedom vlády sa stal Sirádžaddín Hakkání, vodca s Talibanom spriaznenej militantnej siete Hakkáníovcov, ktorú USA považujú za teroristickú organizáciu. Za informácie vedúce k jeho dolapeniu pritom Washington stále oficiálne ponúka odmenu vo výške niekoľkých miliónov dolárov.

Za dočasného ministra zahraničných vecí bol vymenovaný Amír Chán Muttákí, vyjednávač Talibanu v katarskej Dauhe.

Vodca talibov - mulla Hajbatulláh Áchúndzáda - v utorok "ubezpečil" všetkých Afgancov, že nová vláda bude "usilovne pracovať na presadzovaní islamských pravidiel a práva šaría".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok