Taliban oznámil zloženie dočasnej vlády v Afganistane

TA3 TASR
7.9.2021 18:01

Militantné hnutie Taliban oznámilo v utorok na tlačovej konferencii zloženie dočasnej vlády v Afganistane. Vrcholné pozície podľa agentúry AP obsadia členovia hnutia, ktorí dominovali 20-ročnému boju proti medzinárodnej koalícii vedenej Spojenými štátmi a afganskej armáde.

Dočasným premiérom sa podľa slov hovorcu Zabíhulláha Mudžáhida stane mulla Mohammad Hasan Achúnd, ktorý viedol vládu Talibanu, keď bolo hnutie v rokoch 1996 – 2001 pri moci. Jedným z jeho dvoch námestníkov bude mulla Abdal Ghaní Barádar, ktorý viedol rokovania s USA a podpísal dohodu vedúcu k definitívnemu stiahnutiu amerických vojakov z Afganistanu.

Za ministra obrany bol podľa agentúry AFP vymenovaný mulla Mohammad Jakúb, syn zakladateľa tohto fundamentalistického hnutia mullu Omara. Šéfom rezortu vnútra a zároveň druhým podpredsedom vlády sa stal Sirádžaddín Hakkání. Za ministra zahraničných vecí bol zvolený Amír Chán Muttákí, vyjednávač Talibanu v katarskej Dauhe a člen prvej vlády Talibanu.
     

"Kabinet nie je kompletný...," uviedol Mudžáhid v Kábule. "Pokúsime sa získať (do vlády) ľudí aj z iných častí krajiny," dodal. Podľa AP nič nenasvedčuje tomu, že by medzi predstaviteľmi novej vlády boli i osoby, ktoré nepatria k Talibanu. Hnutie predtým prisľúbilo sformovanie inkluzívnej vlády, ktorá bude reprezentovať komplexné etnické zloženie afganského obyvateľstva. Ženy však zrejme nebudú zastávať vysoké vládne funkcie. Podľa očakávaní malo islamistické hnutie oznámiť členov vlády už koncom augusta po ukončení evakuácií z Afganistanu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok