Litva stavia plot na hranici s Bieloruskom. Česko poskytne vyše pol milióna eur

TA3 TASR
7.9.2021 12:38

Česko sa stalo prvým členským štátom EÚ, ktorý prisľúbil Litve finančné prostriedky na výstavbu bariéry pozdĺž jej hraníc s Bieloruskom v úsilí zastaviť prílev nelegálnych migrantov. Ako oznámil počas oficiálnej návštevy vo Vilniuse český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek, pôjde o sumu 13,5 milióna českých korún (530.000 eur).

Litva stavia plot na hranici s Bieloruskom. Česko poskytne vyše pol milióna eur
TASR/AP

Situácia ich znepokojuje

"Situácia na litovsko-bieloruských hraniciach nás znepokojuje. S ministrom (zahraničných vecí Gabrieliusom) Landsbergisom a ministerkou vnútra Agné Bilotaité sme vo Vilniuse podpísali memorandum o poskytnutí financií na zaistenie ochrany hraníc. Litva chráni vonkajšiu hranicu EÚ a zaslúži si všetku podporu," napísal šéf diplomacie ČR v utorok na Twitteri.

"Bezočivé konanie (prezidenta Alexandra) Lukašenka si žiada dodatočné sankcie voči bieloruskému režimu," povedal Kulhánek novinárom. Po pondelňajšom stretnutí s líderkou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou na sociálnej sieti napísal: "Teraz je jasné, že Lukašenko nie je len hrozbou pre svojich vlastných ľudí, ale aj pre susedné štáty EÚ."

Litve poskytla pomoc pri výstavbe bariéry proti nelegálnym migrantom napríklad Ukrajina – do Vilniusu zaslala stovky kilometrov ostnatého drôtu. Dánsko zase okrem 15 kilometrov ostnatého drôtu ponúklo i ubytovacie kontajnery, hygienické vybavenie či rady expertov na imigráciu, píše agentúra AP.

Plot dlhý stovky kilometrov

Litovská vláda 23. augusta oznámila, že do septembra 2022 chce dokončiť výstavbu 508 kilometrov dlhého a tri metre vysokého plotu s ostnatým drôtom na hranici s Bieloruskom. Náklady na výstavbu tejto umelej bariéry odhaduje na 152 miliónov eur. Európska komisia príliv migrantov cez Bielorusko vníma ako Minskom zámerne riadenú migráciu v odvete za európske sankcie, upozornila však, že EÚ výstavbu tohto plotu zo spoločného európskeho rozpočtu nepodporí.

Do Litvy tento rok prišlo cez hranice s Bieloruskom už viac ako 4000 migrantov pochádzajúcich väčšinou z Iraku. Vlani ich pritom evidovali len 81. Tisíce utečencov na hraniciach zastavili a vrátili späť po tom, čo Vilnius v auguste rozhodol, že im bude aktívne brániť vo vstupe do krajiny. Vysoký nárast počtu nelegálnych migrantov prichádzajúcich z bieloruského pohraničného územia zaznamenali i Poľsko a Lotyšsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok