Petrov, známy ako Tiger, hovoril na súde o tisíckach eur pre expolicajta

TA3 TASR
7.9.2021 12:30

Podnikateľ Dušan Bočkay mal platiť bývalému policajtovi Ladislavovi Vičanovi mesačne päťtisíc až 7-tisíc eur. Vo svedeckej výpovedi pred Špecializovaným trestným súdom to uviedol Peter Petrov alias Tiger. Odvolával sa na informácie od Bočkayovej expriateľky.

Bývalý riaditeľ kontrarozviedky SIS a expolicajt odmietli dohodu o vine a treste
TASR/Jakub Kotian

Ladislav Vičan a bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Gašparovič sú obžalovaní z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku.

"Ani jedného z obžalovaných nepoznám. Skutočnosti týkajúce sa prejednávanej veci som nadobudol prostredníctvom iných osôb. A to najmä od osoby pani Martiny Krištofovej, s ktorou som sa zoznámil v Nitre prostredníctvom kamaráta," zdôraznil Peter Petrov. Momentálne je vo väzbe pre obvinenie v inej trestnej veci.

Peter Petrov uviedol, že z rozhovoru s Krištofovou tiež vyrozumel, že mal Bočkay zaplatiť 200-tisíc eur za odblokovanie majetku firmy finančnou správou. Priamu vedomosť o odovzdaní peňazí však nemá. "Najdôležitejšou skutočnosťou, ktorá vo mne zarezonovala bola, že mal pán Bočkay podať na konci roku 2018 trestné oznámenie vo vzťahu k zablokovaniu majetku finančnou správou na osobu Ľudovíta M., ktorý bol toho času šéfom Kriminálneho úradu finančnej správy," podotkol.

Makó chcel od Petrova odmenu

Tvrdí, že s bývalým šéfom Kriminálneho úradu Finančnej správy SR Ľudovítom Makóom nemal od polovice roku 2017 dobré vzťahy. "Vypovedám o tom v iných trestných konaniach. Preto som sa zaujímal o pochybenia z jeho strany, či už vo vzťahu k mojej osobe, alebo k iným osobám,“ dodal. Zhoršenie vzťahov mala podľa Petrova na svedomí tvrdohlavosť oboch. "Nepohodli sme sa na riešení situácie vo vzťahu k mojim spoločnostiam, ktoré spadli do koordinácie finančnej správy a ktoré mi Ľudovít M. pomáhal riešiť," spresnil s tým, že Ľudovít Makó od neho žiadal odmenu vo výške 80-tisíc eur.

Dvojica je obžalovaná z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Zadržaní boli na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. Národná kriminálna agentúra v rámci nej obvinila osem osôb. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský, či námestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok