Prvá dáma Jill Bidenová: Nemôžem sa dočkať toho, keď sa vrátim do triedy

TA3 TASR
7.9.2021 11:59

Prvá dáma Spojených štátov Jill Bidenová sa vracia opäť do školy. Od utorka bude prezenčne vyučovať anglický jazyk na vysokej škole Northern Virginia Community College (NOVA). Bidenová je historicky prvou ženou, ktorá počas manželovho výkonu funkcie prezidenta USA pracuje na plný úväzok.

Prvá dáma Jill Bidenová: Nemôžem sa dočkať toho, keď sa vrátim do triedy
TASR/AP (ilu)

Informovala o tom agentúra AP. Bidenová učila počas pandémie z Bieleho domu formou dištančného vyučovania. Podľa vlastných slov sa už však nevedela dočkať, keď bude môcť učiť prezenčne.

"Existujú veci, ktoré nemôžete nahradiť, a ja sa nemôžem dočkať toho, keď sa vrátim do triedy," povedala Bidenová nedávno pre časopis Good Housekeeping. Manželka amerického prezidenta pracuje v NOVA od roku 2009.

Americká profesorka komunikácie Tammy Vigilová z Bostonskej univerzity pre AP povedala, že "pracujúca prvá dáma" je raritou. Jill Bidenová, ktorá má už 70 rokov, podľa nej razí novú cestu pre seba a svoje nástupkyne vo funkcii. Byť prvou dámou USA predovšetkým znamená účasť na mnohých oficiálnych podujatiach. Manželky amerických prezidentov často verejne vystupujú aj bez svojich manželov. V USA môže byť prvá dáma dokonca priamo poverovaná aj štátnickými úlohami. V parlamentnej demokracii nemá manželka hlavy štátu také významné postavenie ako v krajinách s prezidentským systémom.

Jill Bidenová v spojitosti so zvolením svojho manžela za 46. prezidenta USA oznámila, že bude naďalej pokračovať vo svojej pedagogickej činnosti aj v role prvej dámy USA. Chce, aby si ľudia vážili pedagógov a ocenili ich prínos pre spoločnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok