Výbor mal hovoriť o nevpustení niektorých médií na tlačovku Žilinku, generálny prokurátor neprišiel

TA3 TASR
7.9.2021 11:24

Plánované mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá sa neuskutočnilo. Členovia výboru neschválili zastúpenie generálneho prokurátora Maroša Žilinku jeho zástupcom Jozefom Kanderom. Zároveň odsúhlasili, aby Žilinku, ktorý sa ospravedlnil z dôvodu pracovnej vyťaženosti, pozvali na rokovanie výboru v piatok 10. septembra.

Žilinka mal na výbore vysvetliť, prečo na svojej minulotýždňovej tlačovej konferencii o zrušení obvinení umožnil prístup len niektorým médiám. Člen výboru Roman Foltin (SaS), ktorý o vystúpenie šéfa prokurátorov požiadal, označil selekciu za možné porušenie tlačového zákona a zlý signál k verejnosti a nezávislým médiám.

Šéfredaktori odmietli selektívny prístup

Na tlačovú konferenciu Generálnej prokuratúry SR, ktorá sa konala vo štvrtok 2. septembra, neboli vpustení novinári z redakcií Denník N, SME a Aktuality. Generálny prokurátor to vysvetlil kapacitou miestnosti, v ktorej sa konferencia konala. Šéfredaktori spomínaných médií poslali otvorený list generálnemu prokurátorovi. Odmietli selektívny prístup k novinárom. Považujú za nepochopiteľné, že generálna prokuratúra ignoruje tlačový zákon, ktorý zaručuje pre novinárov slobodný prístup k informáciám.

Žilinka na oplátku obvinil médiá

Žilinka v utorok zverejnil reakciu na sociálnej sieti, poukazuje v nej na to, že z tlačovej konferencie bol zabezpečený online prenos a zúčastnili sa na ňom štyri celoštátne televízie a dve tlačové agentúry. "Aj s ohľadom na aktuálnu situáciu zabezpečovala účasť týchto médií relevantné pokrytie mediálneho priestoru pre informovanie verejnosti, preto nevznikla potreba vás a ani iné početné printové či online médiá o tomto vyhlásení osobitne informovať," zdôraznil Žilinka. Dodal, že uznesenia boli aj zverejnené na webe generálnej prokuratúry. Médiá, ktoré poslali otvorený list, zároveň obvinil z porušovania tlačového konania tým, že šíria nepravdivé informácie o selekcii novinárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok