Na súde s Trnkom vypovedal aj informatik. Šifroval mu USB kľúč

TA3 TASR
7.9.2021 10:50

Na procese s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom pred samosudcom Okresného súdu Bratislava I vypovedal v utorok v kauze Gorila bývalý informatik Generálnej prokuratúry SR. Podľa jeho slov ho obžalovaný približne v roku 2013 oslovil, aby mu zašifroval nejaký USB kľúč.

"Ten som mu zašifroval a odovzdal som mu ho," povedal pred súdom. Na USB kľúč mu mal skopírovať viac ako desať DVD a CD diskov, čo trvalo asi tri hodiny. Celú akciu robil doma u Dobroslava Trnku. "Viac vecí sa nepamätám," uviedol svedok. Na náhodne vypočutých nosičov počul svedok šum a hlasy jemu neznámych osôb. Podľa jeho výpovede nemal Dobroslav Trnka skúsenosti so šifrovaním.

"Kopírovanie Gorily vylučujem. Na takú vec by som oslovil niekoho iného z externého prostredia GP SR," zareagoval Dobroslav Trnka. Nevylúčil, žeby mu informatik niečo kopíroval doma, ale určite za prítomnosti tretej osoby, a to manželky Dobroslava Trnku. "Priznávam, doteraz nie som technicky zdatný," doplnil.

Pred informatikom vypovedal na súde bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Dobroslava Trnku. zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa na súd začiatkom mája. Podľa záverov vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry bývalý šéf Generálnej prokuratúry SR nestíhal všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok