Európska lieková agentúra zvažuje, či odporúči podávať tretiu dávku vakcíny proti covidu

TA3 TASR
6.9.2021 21:26

Európska agentúra pre lieky v pondelok oznámila, že začala zrýchlený proces skúmania otázky, či odporučí preočkovanie treťou, posilňujúcou dávkou vakcíny proti koronavírusu od spoločností Pfizer/BioNTech. Rozhodovanie sa týka osôb vo veku nad 16 rokov.

Británia ponúkne tretiu dávku vakcíny ľuďom s veľmi oslabenou imunitou
TASR/AP (ilu)

Rozhodnutie oznámia v nasledujúcich týždňoch

Prípadná tretia dávka by sa mohla aplikovať šesť mesiacov od druhej dávky, aby sa zamedzilo poklesu účinnosti vakcíny. Odborníci z agentúry EMA pracujú na "zrýchlenom posúdení" údajov, ktoré im poskytli firmy Pfizer a BioNTech vrátane výsledkov z prebiehajúcich klinických štúdií, v ktorých zhruba 300 zdravých dospelých dostalo tretiu dávku vakcíny približne po pol roku od podania druhej dávky. Rozhodnutie má byť oznámené v nasledujúcich týždňoch.

Experti v EMA skúmajú tiež použitie tretej dávky vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna u ľudí s oslabeným imunitným systémom. Americká firma Pfizer v USA už požiadala Úrad pre kontrolu potravín a liečiv o schválenie i tretej dávky a americká vláda v auguste uviedla, že podporné dávky budú pravdepodobne dostupné koncom septembra. Tretiu dávku už aplikujú napríklad v Izraeli a v prípade rizikových skupín ju zvažujú i Nemecko a Francúzsko. Od septembra budú mať možnosť dať sa zaočkovať treťou dávkou aj ohrození ľudia v Taliansku.

Svetová zdravotnícka organizácia vyzvala bohaté štáty sveta, aby s podávaním tretích dávok počkali aspoň do konca septembra, keďže podľa nej neexistujú nijaké vedecké dôkazy o tom, že ďalšia dávka očkovacej látky proti covidu je nevyhnutná. Najprv by mali byť podľa WHO vakcíny spravodlivo prerozdelené i v rozvojových krajinách, ktoré dosiaľ dostali len menej ako dve percentá z vyše piatich miliárd podaných dávok.

Viaceré štúdie potvrdili, že vakcíny proti covidu schválené v USA a EÚ zaisťujú veľmi silnú ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia, hospitalizáciou a prípadným úmrtím; ich schopnosť zabrániť nákaze sa však značne oslabuje v súvislosti s nákazlivejším variantom delta a účinnosť po niekoľkých mesiacoch klesá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok