Záujem o pápeža ovplyvnila pandémia i registrácia. Návštevu Luníka IX nenavrhol sám pontifik, myslí si Podmanický

TA3
6.9.2021 21:15

Záujem vidieť Svätého Otca na Slovensku je podľa koaličných a opozičných politikov ovplyvnený pandémiou, mnohých však odradila aj registrácia. Podľa poslanca Richarda Vašečku však aj tak ide o veľmi pekný záujem. Poslanec Ján Podmanický hovorí, že koalícia zneužila pápežovu návštevu na vytváranie tlaku na občanov, aby sa dali zaočkovať.

screen_tema_dna_8.jpg
TA3

Chceli zneužiť pápežovu návštevu

Richard Vašečka nepovažuje záujem vidieť pápeža Františka zo strany verejnosti za nízky. 65-tisíc zaregistrovaných ľudí je podľa neho „veľmi pekný záujem“. Mnohých podľa neho odradzuje registrácia. 

Registrácia je podľa Jána Podmanického „úplne zlé opatrenie, ktoré sa vôbec nemalo prijímať“. Môže totiž nastať situácia, že na stretnutie s pápežom príde viacero nezaregistrovaných osôb.

Podmanický kritizuje kroky koalície a prvotnú podmienku pri návšteve Svätého Otca byť zaočkovaný. „Zneužili pápežovu návštevu na vytváranie tlaku na občanov, aby sa dali zaočkovať,“ myslí si s tým, že ide o cynický kalkul. Vašečka tvrdí, že zaočkovanosť a návšteva pápeža spolu súvisia, avšak nemali by sa podmieňovať. Návšteva pápeža by sa podľa neho nemala zneužívať na zvýšenie očkovania. Priznáva, že je škoda, že sa s možnosťou zúčastniť sa podujatia nezaočkovaným neprišlo pár dní alebo týždňov skôr.

Účasť ovplyvnená pandémiou

Podľa Vladimíra Baláža si musíme vážiť, že pápež príde na Slovensko. Účasť na podujatiach je podľa neho ovplyvnená pandémiou. Myslí si, že politické špičky chceli využiť návštevu Svätého Otca na zvýšenie zaočkovanosti. Peter Osuský spomína náštevu pápeža aj v Maďarsku. Dodáva, že v porovnaní s nimi máme o 20-percent nižšiu zaočkovanosť. Dobre pripravený na návštevu Svätého Otca je podľa neho ten, kto je dvojnásobne zaočkovaný.

Podmanický sa vyjadril aj k programu pápeža. „Mňa by veľmi zaujímalo, kto ten program pripravoval, pretože som presvedčený, že sám Svätý Otec František isto nenavrhol konkrétne Luník IX,“ hovorí s tým že by ho urobil inak. Osuský si nemyslí, že ide o zlý počin vziať pápeža na Lunik IX. „Možno pár z tých ľudí si povie: Nezabudol na nás, ešte aj on na nás myslí, ak už iní veľmi nie,“ dodal. Návšteva na Luníku IX je správna aj podľa Baláža. Celková návšteva je však v súčasnom období riziková. „Chcel by som vyzvať všetkých ľudí, ktorí sa zúčastnia, aby boli opatrní a mysleli na svoje zdravie,“ dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok