Vo finále volebnej kampane bojujú Obama a Romney o každý hlas

TA3, TASR
3.11.2012 07:55

Americká prezidentská kampaň vrcholí a kandidáti bojujú o každý hlas. Tri dni pred voľbami sa demokrat Barack Obama a republikán Mitt Romney snažia ovplyvniť voličov najmä v kľúčových štátoch. Východné pobrežie krajiny však stále viac ako blížiace sa voľby, znervózňuje chaos po hurikáne Sandy.

Volebným šprintom v tých amerických štátoch, ktoré môžu byť pre voľby kľúčové, sa počas tohto víkendu americký prezident Barack Obama a jeho vyzývateľ Mitt Romney pokúšajú osloviť voličov, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Vzhľadom na mimoriadne tesný duel obaja dali v piatok jasne najavo, že rozhodnúť môže doslova každý hlas. Podľa priemeru, získaného z viacerých najnovších prieskumov, by Obama dostal 47,4 percenta hlasov voličov a Romney 47,3 percenta.

"Urobím z Ameriky lepšie miesto," sľuboval Romney v piatok na zhromaždení vo West Allise vo Virgínii. Povedal, že Američania sú iba štyri dni pred novým štartom, iba štyri dni ich delia od prvého dňa nového začiatku.

Obama v meste Springfield v americkom štáte Ohio prisľúbil, že v prípade svojho zvolenia, bude v druhom volebnom období spolupracovať s republikánmi v Kongrese. Ako však dodal americký prezident, ak by "cena za mier vo Washingtone" znamenala dohody, ktoré by poškodili študentskú pomoc, alebo zvýšili moc poisťovacích zdravotníckych spoločností, potom nie je ochotný túto cenu zaplatiť. Podľa Obamu by to neboli zmeny, ale kapitulácia.

Obama zdôraznil, že je ďaleko od toho, aby tento boj vzdával a ešte má množstvo bojového ducha. Počas dnešného dňa a v nedeľu demokratický prezident urobí volebnú šnúru v štátoch, o ktoré treba zabojovať - medzi nimi sú aj Virgínia a Florida. Republikán Romney bude tiež cestovať - od Colorada na západe USA až po Pensylvániu na východe krajiny, aby na svoju stranu pritiahol zatiaľ nerozhodnutých voličov.

Obama má náskok medzi voličmi, ktorí už odovzdali svoj hlas

Približne 25 miliónov amerických voličov v 34 amerických štátoch a v Kolumbijskom dištrikte už odovzdalo svoj hlas v skoršom termíne, informovala dnes tlačová agentúra AP.

Medzi voličmi, ktorí už boli voliť, má v kľúčových amerických štátoch náskok americký prezident Barack Obama pred svojím republikánskym vyzývateľom Mittom Romneym. Obamova výhoda však nie je taká veľká, akú mal pred štyrmi rokmi, keď bojoval proti republikánovi Johnovi McCainovi. Romneyho kampani to dáva nádej, že bývalý guvernér Massachusetts môže Obamov náskok prekonať v utorkových voľbách.

Pred voľbami sa nespočítavajú žiadne hlasy, ale niektoré americké štáty, považované za "bojové polia", už zverejnili stranícku orientáciu voličov, čo svoj hlas odovzdali. Doteraz demokratickí voliči prevýšili množstvo republikánskych voličov na Floride, v Iowe, Nevade, Severnej Karolíne a v Ohiu. Republikáni tesne vedú v Colorade.

Na Floride sa vytvorili štvorhodinové rady pred volebnými miestnosťami

V americkom štáte Florida - považovanom vo voľbách za jeden z kľúčových - sa vytvorili dlhé rady pred volebnými miestnosťami. Voliči čakajú aj dve až štyri hodiny, informovala dnes americká televízia ABC.

Volebné miestnosti sú na Floride otvorené už ôsmy deň, na mnohých miestach vznikli rady, ktoré sa ťahajú pozdĺž viacerých blokov na ulici.

Floridskí voliči môžu svoj hlas v skoršom termíne osobne odovzdať ešte do dnešného večera, potom sa volebné miestnosti znovu zatvoria až do 6. novembra.

Na Floride býva tradične veľké množstvo voličov, ktorí odvolia v skoršom termíne. Odhaduje sa, že tentoraz svoje hlasy už skôr odovzdá 40 percent voličov - vrátane tých, ktorí hlasovali poštou.

V predchádzajúcich voľbách mohli ľudia na Floride voliť už 14 dní pred termínom volieb. Súčasný republikánsky guvernér Rick Scott však toto obdobie skrátil na osem dní.

Kritici Scottove rozhodnutie považovali za pokus zdržať voličov. Zo skúseností sa vie, že voliči, ktorí svoj hlas odovzdajú skôr, sa väčšmi prikláňajú k demokratom než ku konzervatívcom.

Napriek dlhým radom čakajúcich ľudí Scott odmietol požiadavku predĺžiť možnosť voliť skôr čo len o jediný deň. Florida patrí k štátom, o ktoré sa bude vo voľbách bojovať ťažko.

Podľa jedného z posledných prieskumov americký prezident Barack Obama vedie na Floride nad svojím republikánskym vyzývateľom Mittom Romneym v pomere 49:47 percent.

Prieskum televízie NBC a denníka Wall Street Journal ukázal, že Obama má náskok aj v americkom štáte Ohio, ktoré je tiež "bojovým poľom". V Ohiu by terajší šéf Bieleho domu získal 51 percent a republikán 45 percent.

Dvojité víťazstvo - na Floride a v Ohiu - by pre Obamu znamenalo, že prakticky už má "víťazstvo v taške", mieni tlačová agentúra DPA. Podľa prieskumov, ak sa vezme do úvahy ich priemer, sú v rámci celých Spojených štátov šance oboch kandidátov vyrovnané.

Americká Snemovňa reprezentantov neočakáva zmenu pomeru síl

Americká Snemovňa reprezentantov zažila tri razy po sebe voľby, v ktorých sa zásadným spôsobom zmenilo stranícke rozloženie síl, uviedla dnes tlačová agentúra Reuters.

Vrcholom týchto zmien bol rok 2010, keď kontrolu nad Snemovňou reprezentantov získali republikáni. V utorok si voliči v Spojených štátoch zvolia v poradí už 113. americký Kongres. Hoci popularita Kongresu bola podľa prieskumu inštitútu Gallup v priebehu minulého roka najnižšia, akú doteraz u americkej verejnosti zaznamenali, neočakáva sa "vlna", ktorá by zmietla veľkú časť kongresmanov.

Podľa nestraníckeho internetového politického bulletinu Cook Political Report by demokrati mohli dostať navyše maximálne päť kresiel, čo je o 20 menej, než potrebujú na získanie kontroly nad Snemovňou reprezentantov.

V súčasnosti sú sily v Snemovni rozložené tak, že demokrati majú 190 kresiel, republikáni 240 a päť miest nie je obsadených. Nie sú signály, že by si súčasní kongresmani nemohli vo voľbách svoje miesta udržať a nemali podporu voličov.

Časť členov Snemovne reprezentantov však bude mať problémy hlavne kvôli zmenám hraníc volebných okrskov, ktoré sa urobili po sčítaní ľudu v roku 2010. Medzi republikánmi, ktorí môžu mať problém dostať sa do Kongresu, je aj minnesotská kongresmanka Michele Bachmannová - výrazná postava hnutia Tea Party - ktorá sa uchádzala o republikánsku stranícku nomináciu.

K "ohrozeným demokratom" patrí napríklad Jim Matheson z Utahu, ktorý o svoj post bojuje s vychádzajúcou republikánskou hviezdou Miou Loveovou. Ak by Loveová zvíťazila, stala by sa prvou ženou - afroamerickou republikánkou - v Snemovni reprezentantov.

Býk Obama prevalcoval býka Romneyho

Ak by o výsledku amerických prezidentských volieb mal rozhodnúť býčí zápas v Keni, úradujúci prezident Barack Obama by svojho republikánskeho rivala Mitta Romneyho porazil.

Obyvatelia mesta Khayega na západe Kene dnes totiž zorganizovali zápas medzi čiernym, 410 kilogramov vážiacim býkom nesúcim meno Obama, a čiernobielym, 460-kilogramovým býkom pomenovaným Mitt Romney, informovala agentúra AP.

Oba býky boli odchované v Keni a napriek menšej hmotnosti bol býk Obama jasným favoritom, keďže vyhral šesť predchádzajúcich zápasov po sebe. A nesklamal ani tentoraz.


Mnoho Keňanov považuje Obamu, syna belošky z Kansasu a černocha z Kene, za jedného z nich, píše AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok